23.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba “Apstraktna Boka” Nedjeljka Simanića u Kotoru

Apstraktna Boka

Izložba slika iz ciklusa “Apstraktna Boka” Nedjeljka Simanića biće otvorena u srijedu 11. oktobra u 19 sati u Staklenoj galeriji KC “Nikola Đurković” u Kotoru.

Izložba “Apstraktna Boka”, realizovana je uz pomoć Opštine Kotor, sredstvima dodijeljenim po osnovu Odluke o sufinansiranju projekata iz oblasti likovnog stvaralaštva 2022.

“Simanić, sarajevski slikar nastanjen u Boki Kotorskoj, sklonost prema crtanju otkrio je vrlo rano, crtajući na izazovnoj bijeloj poleđini porodičnih fotografija i svježe okrečenih fasada komšijskih kuća. Završio je sarajevsku Umjetničku školu. Profesori zahtijevaju od njega da svake sedmice nacrta po jednu tablu stripa. Počinje da obožava Andriju Maurovića, Igora Kordeja, Željka Paheka, Ismata Mujezinovića. Slikanje je za njega prirodna potreba, način komunikacije sa drugima, oblik divljenja prema svijetu”, navode u saopštenju.

Dodaju da slika na razne načine, ali najviše u impresionističkom duhu, nastojeći da što brže zabilježi svoj utisak. Do sada je prodao preko 300 slika koje krase domove širom svijeta. Zvanje akademskog slikara stekao je na Akademiji likovnih umjetnosti Trebinje / Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Najčitanije