19 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba cvijeća u okviru 51. Praznika mimoze: Osnovni začin ljubav

Oko 50 izlagača iz Crne Gore,  BiH, Srbije,  Albanije i Turske, učestvuje na tradicionalnoj Izložbi cvijeća koja je danas, u okviru 51. Praznika mimoze  otvorena u hotelu Vojvodina.

Izložbu je otvorila slikarka i književnica Snežana Vukićević Čvoro, koja je kazala da Novljani vole svoj grad, kao što Mali princ voli svoju Ružu.

“Za Novljane je njihov grad najljepši i oni u njega ulažu svu svoju ljubav, pažnju i taj  se osjećaj prenosi na sve ljude koji u njega dođu, kazala je Vukićević Čvoro I istakla da “čovjek ima  dar, a to je da umnoži prirodu i bude kreativan .

“Iz svega toga, rađa se ljubav, koja opet rađa ljubav….tako da ovaj rasadnik biljaka ovdje i o maštovitu kreaciju Izložbe ovdje, vidim kao način, da zajedno doživimo  svijet kao boljim mjestom, poručila je  Vukićević Čvoro.

Izložba cvijeća 2020.

Zbog gripa i problema sa fitosanitarnim dozvolama, ove godine je, po riječima organizatorke izložbe Jovanke Matković, mali broj izlagača iz regiona.” Imali smo najavu i iz Sjeverne Makedonije, ali su i oni otkazali iz privatnih razloga”, objasnila je  Matković.

Među cvijetnim aranžamanima zapažene su kreacije Petra Ivovića i minimalistički vrt Nede Fanfani.

Za razliku od prvobitnog koncepta kada su izložba cvijeća u okviru Praznika mimoze činili isključivo aranžmani čudesne ljepte, posljednjih godina zastupljene su samo sadnice ukrasnog bilja, eventualno aranžmani od suvog cvijeća.

Na izložbi se može vidjeti sobno, baštensko, mediteransko bilje, aranžmani od  suvog cvijeća, kozmetika od bilja, kao i zdrava hranu gdje dominira mediteransko bilje i  rukotvorine .

Izložba će biti otvorena do16. februara.

Izvor:S.Kosić

Najčitanije