7 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba fotografija i dokumenata „Hirošima 1945 – Risan 2018“

Mihailo Ognjenović

Izložba fotografija i dokumenata pod nazivom „ Hirošima 1945 – Risan 2018 “, koju organizuje TO Kotor u saradnji sa kapetanom Mihailom Ognjenovićem, biće upriličena na lokalitetu Rimski mozaici u Risnu, u ponedjeljak u 20 sati.

Fotografije i dokumemnti iz lične arhive kapetana Mihaila Ognjenovića posvećene su stradanju Hirošime, prvog grada na svijetu koji je sravnjen sa zemljom u nuklearnom napadu prije 73 godine.

Ognjenović je bio među prvim Jugoslovenima koji je zajedno sa posadom broda “Trebinje” 1965. godine kročio na tlo razorenog grada.

Kako kaže, scene su se duboko urezale u njegovo sjećanje, a susrete sa Hirošimom ovjekovječio je i u jednom segmentu knjige “Morski dnevnik”, u kojem je sabrao impresije sa morskih putovanja po cijelom svijetu.

U muzičkom dijelu programa na Rimskim mozaicima nastupiće gudački kvartet Unique iz Podgorice.

Izložba

Naime, američki bombarder B-29 “Enola Grey” je 6. avgusta, 1945. godine, u 8 sati i 15 minuta bacio na Hirošimu atomsku bombu nazvanu “Little boy”, tešku četiri tone i dugu tri metra, te je na taj način sravnio grad sa zemljom. Tada je prvi put u istoriji korišćeno nuklearno oružje. Tri dana kasnije bačena je bomba i na Nagasaki. Najveći dio grada uništen je udarnim talasom i spaljen u toplotnom talasu temperature četiri hiljade stepeni.

 

Najčitanije