20 C
Kotor

Slušaj online radio

Kralj Ibi na Sceni Synchro

KRALJ IBI

Na Sceni Synchro u Porto Montenegru u Tivtu u ponedjeljka 6.avgusta sa početkom u 21 sat biće izvedena takmičarska  predstava “Kralj Ibi” koja je u oonkurenciji za nagrade ovogodipnjeg međunarodnog Festivala mediteranskog teatra u Tivu.

Ovaj komad u produkciji Festivala “Dev9t” iz Beograda, rađen je po tekstu Alfreda Žarija, jednog od najzanimljivijih autora s početka XX veka, tvorca pata fizike, koji u sebi objedinjuje vodviljsko djelo sa skaradnim, razuzdanim humorom, istovremeno uspijevajući da jednim novim humorističkim postupkom pokaže surovu stranu ljudske prirode, što je bio značajan i prvi slučaj na svjetskoj pozornici i u umjetnosti uopšte.

Glumci su smješteni unutar instalacije koju čine skulpture jednog od najtalentovanijih savremenih umjetnika, Viktora Kissa, a atmosferu upotpunjuju filmovi Srđana Ćešića i Džonatana Ingliša kao i kostimi Tijane Pavlov. Muziku je komponovao Nemanja Aćimović, koji publiku, svim ostalim elementima ovog novog čitanja čuvenog komada, uvodi u taj svijet novog, postapokaliptičnog Ibija.

Predstava je splet različitih vidova umjetnosti i nastala je spontano kao borbeni krik, jedini način da umjetnici iskažu stav u okruženju koje umjetnost tretira kao korov i pokušava da je uguši i suzbije na sve načine. Autorski tim je pokrenuo i realizovao predstavu sa željom da podstakne na razmišljanje o svakodnevnici, budućnosti, ratu, gladi, nemoći, manipulaciji, otimanju, samoživosti, narodu i borbi za opstanak.

U komadu “Krakj Ibi” igraju Goran Jevtić, Mirjana Đurđević, Sonja Vukićević/Viktor Kiss, Katarina Jovanović, Dimitrije Stajić, Sava Stojanović, Saša Nićiforović, Nemanja Rafailović i Marko Milošević.

Najčitanije