13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba “Luminescence” autora Gioni David Parra u Porto Montenegru

Gioni David

Svečano otvaranje samostalne izložbeLuminescence” autora Gioni David Parra biće organizovano u ponedjeljak 20. juna u 20h u galeriji Cris Contini Contemporary u Porto Montenegru, uz prisustvo autora.

Nakon prestižne galerije u Londonu, Cris Contini Contemporary je prošle godine otvorio svoj drugi izložbeni prostor u prelijepom Bokokotorskom zalivu. Izložba “Luminescence” biće prilika da se predstave najnoviji radovi umjetnika Gioni David Parra-e i ilustruje put koji ga je svrstao među najzanimljivije savremene vajare.

Umjetničko istraživanje ovog vajara, rođenog u Pizi 1962. godine, potiče od proučavanja duhovnih principa koji spajaju i kombinuju materiju i svjetlost. Materijal njegovih radova je mermer, rađen sa velikom vještinom da istražuje potencijal njegovih beskonačnih aspekata i interakcije sa svjetlošću. Ovaj materijal umjetnik koristi u svim svojim hromatskim deklinacijama, koje su obrađene i pretočene u plastične elemente i ritmičke paradigme apstraktnog izvođenja. Mermer, često u kombinaciji sa drugim dragocjenim materijalima kao što su zlatni listovi, stvara ono što sam umjetnik definiše kao ‘bladelight’, oštrice svjetlosti koje se mogu sklopiti, prilagođavaju prostoru i uvijek su obnovljive.

Cilj umjetnika je da izmjeni normalnu koncepciju ovog materijala koji predstavlja jasne i važne klasične korijene, eliminišući ideju monumentalnosti. Gioni David Parra stvara novu i originalnu skulpturalnu azbuku koju karakteriše snažna potraga za harmonijom. Pukotine mermera su otvaranje nove dimenzije koju karakteriše savršeno izražena ravnoteža između praznog i punog, između svjetlosti i sjenke.

CRIS CONTINI CONTEMPORARY

Međunarodnu galeriju Cris Contini Contemporary osnovali su 2018. Cristian Contini i Fulvio Granocchia. Smještena u srcu Londona, u samom centru Maifair-a, nedavno je otvorena i nova Galerija u Tivtu, u Porto Montenegru.

Cris Contini Contemporary nudi kolekcionarima iz cijelog svijeta pristup eklektičnom i multikulturalnom portfoliju umjetnika: od velikih modernih majstora kao što su Pablo Picasso, Lucio Fontana, Andy Warhol i Robert Indiana do najcenjenijih savremenih umjetnika kao što su David Begbie, Endless, Antonio Freiles, Michelangelo Galliani, Ferruccio Gard, Gioni David Parra, Lorenzo Puglisi i mnogi drugi.

Najčitanije