20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba „Skriveni svijet starih bokeljskih kužina”

„Skriveni svijet starih bokeljskih kužina” naziv je izložbe autorki etnološkinja mr Mileva Pejaković Vujošević i Jelena Karadžić, koja je otvorena 24.marta u Pomorskom muzeju Crne Gore Kotor.

„Ne zaboravimo da kužina nije samo mjesto gdje se prave i konzumiraju jela. Ona je, prije svega, simbol porodičnog okupljanja kao i naših emotivnih i nostalgičnih sjećanja i podsjećanja na tajne prohujalih vremena. Ovi predmeti, različite namjene, zadivljuju nas svojim oblicima, funkcionalnom primjenom i dekorativnim ukrasima i prenose nam intimu bokeljskih porodica, ispunjenu ljubavlju i pijetetom prema naslijeđenom blagu koje se ne može materijalno procjenjivati, već ga prihvatiti i cijeniti kroz njegove duhovne i emotivne vrijednosti”, kazala je između ostalog otvarajući izložbu, istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković.

Jedna od autorki izložbe mr Mileva Pejaković Vujošević istakla je da je izložba dio projekta koji će nastaviti da živi. „Promovisaćemo ovu izložbu u mnogim mjestima u Crnoj Gori, jer ona to zaslužuje. Potom ćemo sve sublimirati u jednu publikaciju i predstaviti je posjetiocima našeg grada i turistima”, istakla je Pejaković Vujošević.

Izložbu prati interesantni katalog sa strinskim receptima za: polpete od oriza i rikote, salsu od sardela i mrkve, puding od kruha, umak od rena, žgance od krtole, patišpanj, fritule, dobrostku tortu, prhko tijesto s mendulima…

U muzičkom dijelu programa nastupila je ženska klapa iz Kotora „Bisernice Boke”.

Najčitanije