4 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba slika “Boka i njene legende” Tinde Bulatović

Boka i njene legende Tinde Bulatović

Izložba slika “Boka i njene legende” Tinde Bulatović biće otvorena u četvrtak 23. marta u Herceg Novom, u galeriji “Josip Bepo Benković” u 19 sati.

Postavku čine pasteli, akvareli, akrili, neki od njih i novijeg datuma, a otvoriće je novinarka Vitka Vujnović.

Bulatović je završila Umjetničku školu u svom rodnom gradu, Herceg Novom, potom i Akademiju primenjenih umetnosti u Beogradu.

”Početak većine stvaralačkih priča za Tindu Bulatović je Boka i nepresušna riznica legendi iz jednog od najljepših zaliva svijeta. Kada kažemo Boka, svi imamo na umu čudesni, modro-zeleni fjord, ali u njemu svako ima neko posebno, svoje mjesto, svoju misao o njemu, svoj način da opiše beskraj plavetnila neba i mora, gradova i naselja nanizanih duž obale. Ovom izložbom Tinda Bulatović nam daruje svoju mjeru Boke i njenih legendi, prepliće likovno i literarno i time širi i okvire naših pogleda i zamisli, iskustava i znanja”, zapisala je Vujnović i dodaje:

“Kao da faktografskom dodaje i emotivno i misaono, pa i u tome nalazi dobru mjeru, ostavljajući nam dovoljno prostora da naslikano domaštamo. Tako potvrđuje da sve što radi radi plemenitim karakterom, istrajnim duhom, vedrim temperamentom, pozitivnim umom”, ističe ona u susret izložbi.

Bulatović je radila u tekstilnoj industriji, kao modni kreator, bavila se modnim novinarstvom, kostimografijom u Crnogorskom narodnom pozorištu, predavala je u srednjoj Umjetničkoj školi u Podgorici, uz to je priređivala samostalne i učestvovala na kolektivnim izložbama, a uspješno je kreirala i izrađivala i tapiserije. Minulih godina vodi školu crtanja i slikanja “Treće doba”.

Dobitnica je brojnih nagrada, među kojima se izdvaja Zlatna plaketa Privredne komore Jugoslavije koju je dobila 1984. i priznanje “Majstor dizajna”, zasluženo u Sloveniji 1983. godine.

Najčitanije