15 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba u Risnu – „Deset godina Arheološkog muzeja Narona”

pozivnica

Turistička organizacija opštine Kotor i Arheološki muzej „Narona” iz Vida (Metković) u nedjelju 3. juna od 12 sati na lokalitetu „Rimski mozaici” u Risnu organizuju otvaranje izložbe pod nazivom „Deset godina Arheološkog muzeja Narona”.

Na otvaranju će nastupiti KUD „Župa Vid” iz Vida – ženska pjevača grupa.

Istorijat lokaliteta, istraživanja i izlaganja, muzejski projekti i aktivnosti, kao i vizija budućeg razvoja Arheološkog muzeja Narona biće predstavljeni na 10 panoa i video projekcijom.
Arheološki muzej Narona iz Vida-Metkovića je tokom 2017. godine pored brojnih događaja, realizovao i jedan od najvažnijih-na Međunarodni dan muzeja, 18. maja 2018. godine kada je publici predstavljena izložba “Deset godina Arheološkog muzeja Narona”.

Od otvaranja do danas, u prvom in situ muzeju u Hrvatskoj, uspješno su pokrenuli istraživačku, izložbenu, pedagošku i izdavačku djelatnost.

Pomenutom izložbom prezentovana su postignuća Arheološkog muzeja Narona tokom deset godina rada, kao i vizija budućeg razvoja, a istom će se predstaviti i na Rimskim mozaicima u Risnu, u godini evropske zaštite kulturnog nasljeđa.

Podsjetimo, Arheološki muzej Narona osnovan je uredbom Vlade Republike Hrvatske 2005. godine, a svečano otvoren 18. maja 2007. godine, kao prvi muzej u Hrvatskoj izgrađen in situ. Muzej je do sada tri puta nagrađivan.

Nagradu „Vladimir Nazor” dobio je arhitekta Goran Rako za projekat Muzeja, „Cemexovu” nagradu za izgradnju dobila je firma MGA iz Metkovića, a Arheološki muzej Narona dobio je nagradu Hrvatske turističke organizacije „Plavi cvijet” za poseban doprinos obogaćivanju turističke ponude Hrvatske. U Muzeju, u stalnoj postavci je 17 mramornih skulptura sa nalazom ostataka rimskog hrama, bogata zbirka arhitektonskih ostataka i drugi arheološki materijali.

Najčitanije