18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložbom fotografija počela Godina Miljenka Smoje

Otvorenje izložbe “Smoje bez cenzure” u Galeriji fotografije Fotokluba Split

Izložbom fotografija “Smoje bez cenzure”, otvorenom u petak u Fotoklubu Split, počela je Godina Miljenka Smoje tijekom koje će se u Splitu s četrdesetak događanja obilježiti 100. obljetnica Smojina rođenja.

U Fotoklubu je izloženo 38 fotografija koje je iz Smojine i vlastite arhive ustupio njegov dugogodišnji suradnik, fotograf Feđa Klarić koji je svojim aparatom zabilježio brojne trenutke iza kulisa te intimne trenutke “meštra od pera”. Ostali autori fotografija su Petar Jović Pempek, Pero Gudić i Andro Damjanić.

​Gradonačelnik Ivica Puljak istaknuo je da grad Split otvorenjem današnje izložbe ulazi u Godinu Miljenka Smoje​ kako bi se obilježio život i djelo čovjeka koji je “zaista opisao i živio identitet Splita i Dalmacije”. Podsjetio je da je bilo koji prosječni građanin Splita odrastao i živio uz Malo i Velo misto, pa je u njegovu djelu opisan život svih pojedinaca.

​Feđa Klarić izjavio je za medije da mu je sve što se u posljednjih mjesec dana događa oko Smoje​ najluđi i najljepši san u životu koji ne bi mogao objasniti ni Sigmund Freud. Gradom je divno proći i vidjeti oduševljenje svih jer se spominje Smoju, rekao je Klarić.

​”Na izložbi su izložene i neke fotografije koje do sada javnost nije vidjela, pa imamo fotografije koje Smoju pokazuju kao dječaka, da ga vidimo i usporedimo s njegovom familijom i prijateljima. Smoje je bio čudo od čovjeka koji mi se pohvalio da je u ranoj mladosti čitav Brač 30 puta obišao ‘na noge’ kada nije bilo kilometra asfalta. Zato su svi likovi iz Malog mista autentični”​, rekao je Klarić.

Otvorenje izložbe “Smoje bez cenzure” u Galeriji fotografije Fotokluba Split

Koordinatorica Organizacijskog odbora obilježavanja “Smojinih 100” Herci Ganza istaknula je kako se iz izbora fotografija na izložbi može vidjeti koliko je Smoje bio i običan čovjek te koliko se svatko od nas u njemu može prepoznati.

Dodala je kako se nada da će u četrdesetak programa planiranih u Godini Miljenka Smoje svatko naći nešto po svojem ukusu

Splitski novinar Damir Šarac smatra da je prava sreća da će Split i Dalmacija na pravi način obilježiti Godinu Miljenka Smoje jer će tako zahvaliti čovjeku koji je napravio fresku Dalmacije i Splita onakvih kakvi možda nikad nisu bili, ali nama su jako dragi.

“Njegovi likovi, pa i on sam kao jedna osoba koja je predstavljena na ovoj izložbi, predstavit će nam Smoju kao jednoga od nas koji se nikada nije namještao za fotografiranje čime je zapravo i sebe predstavio kao malog čovjeka baš onako kako je volio i kakve je karaktere opisivao, te kakve svi mi volimo”, istaknuo je Šarac.

Izložba je ostvarena uz podršku Ministarstva kulture i medija i Grada Splita te je dio redovnoga godišnjeg programa udruge Fotoklub Split koji se financira iz sredstava podrške Zaklade Kultura nova.

Izložba ostaje otvorena do 8. marta, a u svibnju će biti postavljena u Novinarskom domu tijekom Dana hrvatskog novinarstva kada se tradicionalno dodjeljuju novinarske nagrade.

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije