16 C
Kotor

Slušaj online radio

Izrada drvenih barki postaje zaštićeno dobro Crne Gore

Drvene barke

Ministarstvo uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore prihvatilo je Inicijativu kalifatske radionice Bokovac za uspostavljanje zaštite dobra Izrada drvene barke!

Time su se stekli uslovi za dalje korake, a odnosno, da primjenu propisa za zaštitu i utvrđivanje vrijednosti dobra. Naime, uvidom u pravnu dokumentaciju o kulturnim dobrima i baštini utvrđeno je da za dobro Izrada ili izgradnja drvene barke nije do sada rađena valorizacija kulturno istorijske vrijednosti.

zaštita – drvene barke

“Ovaj akt od velikog je značaja za nas i naš visedecenijski dug rad i trud koji je sada zapravo prvi put na pravi način vrednovan. U našoj kalafatskoj radionici, naime, mi uporno, s ljubavlju i mnogo odricanja, a praktički bez prave i dovoljne pomoci čuvamo i održavamo drevna znanja i umijeća starih zanatlija, kalafata, barkariola, maranguna i čamčara. Jedni smo od malog broja takvih u Baru, Kotoru, Tivtu i Herceg Novom kao i izvan granica Crne Gore. Prihvaćanje Inicijative jaki je vjetar u leđa i nama i svima koji se bave tradicijskom brodovima koji ne pokazuju smo ljepotu tradicije i znanja”, prokomentarisala je vijest za portal jedro.me PR menadžer kalifatske radionice Jadranka Lala Bokovac.

Najčitanije