25 C
Kotor

Slušaj online radio

MORT radi izmjene i dopune DUP-a „Đuraševići“

Luštica – Foto Anton Marković Gula

Vlada Crne Gore donijela je odluku o izradi izmjena i dopune Detaljnog urbanističkog plana „Đuraševići“, čime je prvi put u Tivtu uspostavljena praksa da se jedan lokalni prostorno-planski dokumnet koji se odnosi na područje te opštine, izrađuje na državnom nivou.

Do sada su DUP-ove izrađivale lokalne samouprave, ali je po aktuelnom Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, taj posao sada centralizovan na državnim nivou, pa će se iz Podgorice ubuduće planirati i „crtati“ namjena prostora za svaku od crnogorskih opština.

Po odluci Vlade, izrada izmjena i dopuna DUP-a „Đuraševići“ u Tivtu sa Stateškom procjenom uticaja koštaće 8.000 eura i finasiraće se iz državnog budžeta. Nosilac izrade i donošenja izmjena i dopuna ovog planskog dokumneta biće Ministarstbo održivog razvoja i turizma koje ima rok od šest mjeseci da završi taj posao.

DUP obuhvata prostor površine  39,66 hektara, a rukovodilac izrade izmjena i dopuna tog planskog dokumneta, po odluci Vlade, biće diplomirana inženjerka arhitekture Mirka Đurović.

Kako se navodi u programsom zadatku, MORT je izradi i dopuni DUP-a Đuraševići“ pristupio na osnovu inivijative grupe građana koja mu je podnešena u spetembru. Cilj izrade novog plana je „preispitivanje predloženih faznih riješenja saobraćajnice koji predstavljaju planski preduslov za izgradnju objekata u okviru važećeg DUP-a“.

Izvor:S.L

Najčitanije