24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Izrael i Hamas postigli dogovor o produženju primirja za 48 sati

Izraelski tenkovi

Izrael i Hamas postigli su dogovor o produženju primirja za još 48 sati. Četverodnevno primirje istjecalo je večeras u ponoć. Tako bi se još dva dana trebala nastaviti razmjena izraelskih talaca i palestinskih zarobljenika te doprema humanitarne pomoći u Gazu u koju je od petka ušlo više od 250 kamiona s osnovnim životnim potrepštinama.



Katar je u ponedjeljak izvijestio kako je postignut dogovor o produljenju primirja između izraelskih i Hamasovih snaga u Gazi koje će trajati dodatnih 48 sati.

– Postignut je dogovor o produženju humanitarnog primirja za dodatna dva dana u pojasu Gaze, rekao je glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova u objavi na platformi X.

Hamas je također rekao da je dogovorio dvodnevno produljenje primirja s Katarom i Egiptom, koji su omogućili neizravne pregovore između dviju strana. Nije bilo komentara iz Izraela.

– Postignut je dogovor s braćom u Kataru i Egiptu o produljenju privremenog humanitarnog primirja za još dva dana, uz iste uvjete kao u prethodnom primirju, rekao je dužnosnik Hamasa u telefonskom razgovoru za Reuters.

Prije izjava, voditeljica egipatske Državne službe za informiranje Diaa Rashwan rekla je da je produljenje sporazuma blizu i da će uključivati oslobađanje 20 izraelskih talaca među onima koje je zarobio Hamas tijekom napada u južnom Izraelu 7. oktobra.

– U zamjenu će biti oslobođeno 60 palestinskih zatvorenika koji su u izraelskim zatvorima, rekla je.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije