4 C
Kotor

Slušaj online radio

Izrael i Hamas potvrdili sporazum o privremenom prekidu vatre i razmjeni zarobljenika

Izraelski proturaketni sustav presreće rakete lansirane iz pojasa Gaze prema Izraelu. Ashkelon, ​​Izrael Foto: Amir Cohen / REUTERS

Izraelska vlada podržala je dogovor s Hamasom o oslobađanju 50 žena i djece koje palestinski militanti drže u Gazi kao taoce u zamjenu za četverodnevni prekid borbi, saopšteno je iz Kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Izrael i Hamas su postigli sporazum o privremenom prekidu vatre i oslobađanju talaca nakon višesedmičnih pregovora i posredovanjem Katara. Sporazum podrazumijeva postepeno puštanje talaca u zamjenu za prekid bombardovanja i puštanje palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

U prvoj fazi dogovora, kako je ranije objavljeno, biće oslobođeno 50 civilnih talaca koje drži Hamas i druge palestinske frakcije, dok će Izrael da prestane sa bombardovanjem Gaze na četiri dana.

Izrael će za svakog oslobođenog taoca, osloboditi troje Palestinaca vjerovatno žene i djece koje drže u takozvanom administrativnom pritvoru. Nakon toga, kako je saopštila Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, oslobađanje svakih 10 dodatnih talaca donijeće još jedan dan pauze u borbama.

U prvoj fazi će biti pušteno i 150 zatvorenika uglavnom žena i djece u izraelskim zatvorima.

Katar je saopštio da će prekid vatre nastupiti u naredna 24 sata.

Hamas je naveo da će tokom četverodnevne pauze vazdušni saobraćaj potpuno prestati u južnoj Gazi i stati šest sati dnevno, od 10:00 do 16:00 po lokalnom vremenu, u sjevernoj Gazi.

Ovo je i prvi diplomatski uspjeh i pauza nakon šest sedmica u kojem je ubijeno više od 11.000 Palestinaca, uključujući i više od 5.000 djece.

Dogovor predviđa i da će u Gazu svaki dan ući stotine kamiona humanitarne pomoći.

Kako izvještava izraelski Kanal 12, proces oslobađanja talaca uključivaće pet faza.

Prvo, Hamas će predati taoce Crvenom krstu, nakon čega će oni biti prebačeni izraelskoj vojsci. Taoci će tada biti podvrgnuti medicinskoj kontroli, a zatim će biti odvedeni u jedan od pet izolovanih medicinskih centara širom Izraela kako bi se susreli s porodicama.

U četvrtoj fazi, medicinski i vojni organi će zajedno odlučiti da li se neki od talaca mogu ispitati.

U završnoj fazi mehanizma, taoci će proći razgovor sa službenicima iz sektora bezbjednosti.

Hamas je u napadu sedmog oktobra zarobio oko 240 ljudi, od čega dio čine i vojna lica koja nisu dio ovog dogovora. Do sada su bile oslobođene četiri osobe.

Prije rata, Izrael je držao oko 5.200 Palestinaca u pritvoru, a od 7. oktobra bilo je više od 2.900 novih hapšenja. Grupe za ljudska prava i posmatrače grupe  vjeruju da Izrael drži najmanje 95 žena, 37 novinara i 145 djece.

Nije gotovo

Govoreći prije sastanka svog kabineta, koji je preko noći glasao za podršku dogovoru, Netanjahu je obećao da će se rat nastaviti nakon oslobađanja talaca.

– Mi smo u ratu i nastavićemo rat dok ne postignemo sve ciljeve: eliminacija Hamasa, vraćanje svih talaca i nestalih i garancija da neće biti prijetnje za Izrael u Gazi – poručio je Netanjahu,

Bajden pozdravio sporazum

Američki predsjednik Džo Bajden pozdravio je sporazum o privremenom prekidu vatre između palestinske militantne grupe Hamas i Izraela, kojim će biti oslobođeni neki taoci koji su trenutno zarobljeni u pojasu Gaze.

– Zadovoljan sam što će se neke od ovih hrabrih duša, koje su izdržale sedmice zatočeništva i neizrecivu muku, ponovn ujediniti sa svojim porodicama nakon što se ovaj dogovor u potpunosti sprovede – naveo je Bajden u saopštenju.

Bajden je zahvalio Kataru i Egiptu na njihovom “ključnom vođstvu i partnerstvu” u pregovorima o sporazumu.

– Cijenim predanost koju su (izraelski) premijer Netanjahu i njegova vlada preuzeli podupirući produženu pauzu kako bi se osiguralo da se ovaj dogovor može u potpunosti sprovesti i kako bi se osigurala dodatna humanitarna pomoć za ublažavanje patnje nevinih palestinskih porodica u Gazi – dodao je Bajden.

Rekao je da bi sporazum “trebalo” da omogući oslobađanje nekih američkih talaca.

– Neću stati dok svi ne budu oslobođeni – zaključio je Bajden.

Najčitanije