20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Izrael opkolio još dvije bolnice u Gazi, zahtijeva evakuacije

Gaza
Foto: Amir Cohen / Reuters

Izrael kaže da se bolnicama u palestinskoj enklavi, u kojoj rat bjesni više od pet mjeseci, koriste militanti Hamasa kao svojim bazama. Hamas i medicinsko osoblje niječu te optužbe.

Palestinski Crveni polumjesec kaže da je jedan član njihova osoblja ubijen kad su izraelski tenkovi iznenada upali u područja oko bolnica Al-Amal i Nasser u južnom gradu Kan Junisu, uslijed teškog bombardiranja i paljbe.

Izraelske oružane snage blokirale su bolnicu Al-Amal i počele operacije njezinoj blizini, navodi Crveni polumjesec. “Naši timovi su u ekstremnoj opasnosti trenutno i potpuno su blokirani”, dodaje.

Crveni polumjesec dalje navodi da izraelske snage sada zahtijevaju potpunu evakuaciju osoblja, pacijenata i raseljenih ljudi iz bolnice Al Amal te su počele ispaljivati dimne bombe da istjeraju ljude iz bolnice.

Ministarstvo zdravstva enklave kaže da su izraelske snage u Al Šifi u gradu Gazi na sjeveru pritvorile desetke pacijenata i medicinskog osoblja.

Ured za medije Hamasa rekao je da su izraelske snage ubile pet palestinskih liječnika tijekom svoga sedmodnevnog napada na Al Šifu.

Izraelska vojska nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom, no rekla je ranije da je ubila 170 naoružanih muškaraca u raciji, u kojoj je prema palestinskom ministarstvu zdravstva stradalo pet pacijenata.

Al Šifa je jedna od svega nekoliko djelomično funkcionalnih bolnica u Gazi te, kao i druge, pruža utočište nekima od gotovo dva milijuna izbjeglica Gaze.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije