24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Izrael pozvao sve civile da napuste Gazu uoči očekivane invazije

Izrael – Palestina – sukob – foto EPA

Ujedinjeni narodi objavili su rano jutros kako im je izraelska vojska rekla da bi se oko 1,1 milijun Palestinaca u Gazi trebalo preseliti na jug enklave u sljedeća 24 sata. U UN-u smatraju da je takvu evakuaciju nemoguće provesti bez razornih humanitarnih posljedica.

Izrael je obećao da će uništiti pokret Hamas koji vlada Pojasom Gaze, kao odmazdu za najsmrtonosniji napad na civile u izraelskoj povijesti.

U cijelom Izraelu su pojačane mjere sigurnosti

Civili su najveća žrtva dosadašnjeg rata između Hamasa i Izraela. Blizu 300.000 ljudi nema krov nad glavom. U raketnim napadima nestale su cijele stambene četvrti.

– Izraelska vojska na granicama prema pojasu Gaze gomila pješačke postrojbe, a istovremeno bilježe se novi pokreti oklopno-tenkovskih postrojbi koje zauzimaju nove položaje. Sati nas dijele od početka kopnene ofenzive koja bi mogla imati nesagledive posljedice, ne samo zbog velikog broja žrtava, već bi se u rat mogle uključiti i susjedne države. Bliski istok bi mogao utonuti u ratu krizu, rekao je Petar Vlahov javljajući se iz Izraela.

U cijelom Izraelu su pojačane mjere sigurnosti nakon jučerašnjeg poziva na džihad koji je uputio bivši Hamasov vođa.

Spasioci u Gazi preplašeni i iscrpljeni

Palestinski spasilac Ibrahim Hamdan gotovo je stalno na dužnosti od subote i sa svojim timom pokušava izvući preživjele iz kuća uništenih nemilosrdnim udarima na Pojas Gaze.

Toliko je zgrada uništeno, uključujući mnoge u kojima su živjeli civili, da spasilačke službe ne uspijevaju brzo doći do stalno novih bombardiranih mjesta.

Eksplozije izraelskih zračnih napada odjekuju svakih nekoliko minuta – u Gazi je dosad ubijeno više od 1500 ljudi, među ubijenima su stotine djece, kažu lokalne zdravstvene vlasti.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije