21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Opusom ulja na platnu “Apstraktna Boka” slikar Nedeljko Simanić zablistao u maniru kolorističkog ekspresionizma

Iz ciklusa Apstraktna Boka – Simanić – foto M.D.P. Boka News

Nakon što se oprobao i dokazao kao vrsni figurativni i pejzažni slikar kroz opus „Rani raj“ (koji je trenutno izložen u Galeriji “Velimir A. Leković” u Baru) i kroz apstraktnu monohromnu “Tišinu“, akademski umjetnik Nedeljko Simanić, jedan od rijetkih koji se bave klasičnim štafelajnim slikarstvom, zablistao je u kolorističkom maniru ekspresionističkog stila u svom novom ciklusu “Apstraktna Boka”.

Iako manje homogen u odnosu na prethodna dva ciklusa, ovaj je prepun svjetlosti i prosto “pršti” u jarkim bojama, dajući slobodu gledaocu da dokuči motive iz svog unutarnjeg doživljaja, iskustva i pogleda na svijet.

Iz ciklusa Apstraktna Boka

-Svako će u nekoj slici naći ono što zamišlja- koji bi to mogao biti dio Boke, kazala je ispred domaćina izložbe Radmila Beća Radulović, direktorka Kulturnog centra “Nikola Đurković”, otvarajući izložbu u Staklenoj galeriji.

U postavci je 16 slika, ulja na platnu nastalih iz stalnog kontakta umjetnika sa prirodom Boke.

Iz ciklusa Apstraktna Boka

-Sve sam slikao iz glave, iz imaginacije. Radi se o igri likovnih elemenata, ono što imaš u pamćenju da ga preradiš u neku likovnost, to je apstrakcija- odvajanje od onog konkretnog…Ovaj ciklus sam radio sa puno boja, to je koloristički ekspresionizam. Uvijek krećem od onog što me okružuje, što mi je blisko, ovdje je to bokeljski pejzaž, a ja inače volim pejzaž i u tom domenu se i krećem. To je velika strast, to je smisao života, objašnjava Simanić za Boka news. U Boki živi 17 godina, ovdje je osnovao porodicu, te sebe već doživljava Bokeljom, iako je rodom iz Sarajeva.

-Dao sam sebi neku vrstu slobode, jedan malo širi okvir da bih dopustio sebi taj svoj nagon ka boji, koloristici, žestokom potezu, slobodu toj imaginaciji i onome kako me ruka spontano vodi, bez obzira na čvrsto zadat koncept  “Apstraktne Boke”, objasnio je umjetnik i dodao da među radovima ima dosta konkretnih motiva koji se u strogom smislu i ne bi mogli nazvati apstraktnim. Ističe da se umjetnik ne smije zadržavati u okvirima onog što mu je poznato, nego treba neprestano da eksperimentiše i širi svoja polja stvaralačkih mogućnosti.

Iz ciklusa Apstraktna Boka

Radi mnogo, svakodnevno, a porodica je njegovo utočište i nadahnuće- veliku podršku daje mu supruga Tanja Rajić, arhitekta, koja se i sama bavi slikanjem, a tu je i ćerka Lina, koja je takođe krenula tatinim umjetničkim stopama.

Nedeljko Simanić je diplomirao na studijama slikarstva Likovne akademije u Trebinju. Izlagao je na više samostalnih i kolektivnih izložbi u regionu, bio je učesnik nekoliko likovnih kolonija u Bosni i Srbiji. Oprobao se i kao pisac, objavivši roman “Succubus” ove godine u izdanju IK “Ouroboros” Podgorica. – Izložba “Apstraktna Boka” je ostvarena uz podršku Opštine Kotor, sredstvima dodjeljenim po osnovu Odluke o sufinansiranju projekata iz oblasti likovnog stvaralaštva.

Štafelano slikarstvo- oaza slobode izraza

– Sebe svrstavam u slikare koji se bave štafelajnim slikarstvom, onim tradicionalnim, klasičnim, koji se bave  starim zanatima koji polako izumiru. Postaćemo ubrzo slični kovačima, opančarima, vunovlačarima, ovo je samo još jedan prostor slobode koji je ostao nama umjetnicima, čini mi se, zaštićen od raznih uticaja. U tom prostoru pokušavam da kroz razne cikluse izrazim to što imam u sebi. Umjetnik uvijek izražava ono što ima u sebi i svoj pogled na svijet, istakao je Simanić.

/M.D.P./

Najčitanije