12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Prodaja mandarina pala, ubrane su prerano

Mandarina

Proizvođači mandarina u dolini Neretve negoduju zbog stanja na tržištu. Kažu da je preplavljeno kiselim mandarinama, koje su prerano ubrane, a prodaju se po cijeni prvoklasnih.

Kupci su to prepoznali pa je prodaja pala. I ove godine nezadovoljni su niskom otkupnom cijenom. Tvrde da neće pokriti ni troškove proizvodnje.

Trebale bi biti slatke, no od mandarina ove godine samo gorke muke – i za potrošače i za proizvođače.

– Kad se mandarina stavi u komoru, isto vam izgleda i ova, netom ubrana i ona koja je brana recimo 5. ili 8. septembra. Ljudi koji kupuju u trgovini to ne znaju i budu razočarani okusom kisele mandarine, kaže proizvođač mandarina Matko Filipović.

Stihijski su se, kaže, brale i sorte koje dolaze tek u listopadu, no rijetki o tome žele govoriti.

– Meni je postalo svejedno. Ova godina mi je stvarno zadnja da se nekako spasim, ako se ne uspijem spasiti, mogu od svojih 1200 stabala jednu trećinu pilat van, govori Matko.

Neki otkupljivači tvrde da zbog vremenskih utjecaja nisu imali drugog izbora.

– Ako ne budemo radili poluzelenu robu, onda će ostati na grani sve mandarine na ovim temperaturama. Dosad smo prodali tisuću vagona, da smo čekali žutu robu onda ne bi prodali ništa. I sada kada požuti imat ćemo drugi problem – ona će se počet “puhat”, upozorava otkupljivač Gradimir Šešelj.

Napuhale su se i sve cijene, osim otkupne. Prosječnih trideset centi po kilogramu za proizvođače je ponižavajuće. Drugi su problem sitniji plodovi koji se proizvođačima odbijaju.

– Dok Ministarstvo ne stane iza ovoga, ovo će biti javašluk ‘ko što je i sada i ovdje nema perspektive za seljaka. Postoji način kroz ambalažu, kroz čuvanje robe, kroz transport, sve se to može dat. Mi smo sada momentalno ovce za šišanje, rekao je nezadovoljan proizvođač mandarina Ante Sršen.

– Ako ćete raditi da bi plaćali berače, da bi plaćali markice, a ne imali sredstava niti za pokrenut proizvodni ciklus za dogodine, čemu sve, zapitao se proizvođač Matko Filipović.

Od zlatnih plodova su nekad živjeli, a danas se Neretvani ni o načinu čuvanja svojeg brenda ne mogu dogovoriti. Kupci nestrpljivo čekaju okus slatke mandarine.

Najčitanije