15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Izvoz grita iz Brodogradilišta u Norvešku: Nastavak projekta prekinutog prije osam mjeseci

Brodogradiliste Bijela

Krajem aprila u Norveršku bi iz iz Brodogradilišta u Bijeloj trebalo da počne izvoz oko 40 hiljada tona grita čime će biti završena evakuacija opasnog materijala Prvi brodovi sa kontaminiranim zemljištem krenuće za Norvešku krajem mjeseca kada situacija sa COVID 19  to bude dozvolila.

Iz francuske kompanije Valgo, kojoj je povjeren projekat,  saopštili su da je  norveška agencija za zaštitu životne sredine  dala zeleno svijetlo za uvoz kontaminiranog zemljišta iz Brodogradilišta Bijela. Podsjećamo da je projekat remedijacije zemljišta i odvoženja grita započeo  u martu prošle godine. U Španiju,  sa kojom je Ministarstvo održivog razvoja i turizma  potpisala ugovor, otpremljena četiri broda sa oko 40 odsto ugovorene količine, ali je u avgustu prošle godine ugovor stopiran i od tada se tražilo novo rješenje.

U sklopu remedijacije remedijacije oko 17 hektara zemljišta zagađenog ugljovodonicima i uljem, koju takođe radi Valgo, predviđeno je i rušenje osam objekata i dekontaminacija tla ispod njih.

Bijela Brodogradilište – foto arhiv Boka News

Uklanjanje grita iz Bijele u sklopu je  projekta uklanjanja ekoloških crnih tačaka, za koji je Crna Gora dobila kredit od Svjetske banke u iznosu od 50 miliona eura, a posao u Bijeloj je vrijedan oko 23 miliona eura.

Novo remontno brodogradilište za super i mega jahte pod radnim imenom Montenegro Yacht Services (MYS), konzorcijuma koji čine holandska kompanija Damen i Porto Montenegra biće otvoreno na mjestu nekadašnjeg Jadranskog brodogradilišta u  Bijeloj.

Animacija budućeg izgleda brodogradilišta u Bijeloj – Damen

Nije bilo otpuštanja radnika

“Za vrijeme trajanja specijalnih mjera NKT Crne  Gore francuska kompanija VALGO strogo poštovala instrukcije o radu i vrlo je važno da niti jedan radnik nije otpušten niti mu je umanjena zarada” –saopštili su iz te  kompanije.

Izvor:S. Kosić

Najčitanije