11.3 C
Kotor

Slušaj online radio

„Jadran“ uplovio u Istanbul

Jadran u Istanbulu, prikaz na marinetraffic-u

Školski brod Mornarice VCG, jedrenjak „Jadran“ uplovio je rano jutros u luku Istanbul u Turskoj, u sklopu svog međunarodnog krstarenja sa studentima Pomorskog fakulteta u Kotoru, a na koje je taj brod krenuo 22.aprila iz Tivta.

Nakon pet dana plovidbe Jadranskim, Jonskim, Egejskim i Mramornim morem i tjesnacima Dardaneli i Bosfor, „Jadran“ pod komandom kapetana korvete Zorana Ivanovskog, u zoru je jutros uplovio u Istanbul. Brod se proteklih dana nosio sa relativno teškim morem, visokim valovima i jakim vjetrovima, ali je putovanje od Tivta do glavne luke u Turskoj proteklo bez ikakvih problema.

Pored redovne posade, na „Jadranu“ je ukrcano i 35 studenata i četvoro profesora Pomorskog fakulteta iz Kotora. U pitanju su studenti druge i treće godine koji će se pod nadzorom svojih profesora i članova posade “Jadrana” tokom krsterenja obučavati u brodskim vještinama i vršiti pomorsku službu na komandnom mostu i u strojarnici broda.

“Jadran” će se u Istanbulu zadržati četri dana, nakon čega isplovkjava prema Grčkoj gdje se u luci Pirej očekuje nakon dvodnevne plovidbe. U Pitreju će potom školki brod MVCG provesti tri dana, nakon čega se “Jadran” vraća kući u Tivat. Brod će tokom ovog petnaestodnevnog krsterenja prevaliti ukupne nešto više od 1.700 nautičkih milja.

Studenti Pomorskog fakulteta i posada “Jadran” obići će niz kulturno-istorijskih spomenika i upoznati se sa bogatom pomorskom prošlošću Istanbula i Pireja i njihovim značajem u svjetskom pomorskom biznisu.

Izvor:S.L

Najčitanije