28 C
Kotor

Slušaj online radio

Jadrolinija prodaje ‘Dubrovnik’: Odlazi li u Grčku, kako bi mogao ploviti na liniji…

Feribot Dubrovnik

Grčki izvori prenose informaciju da Jadrolinijin brod Dubrovnik stiže u tamošnju flotu, kako bi mogao ploviti na jugu Jadrana i to na liniji Crna Gora – Italija, odnosno Bar – Bari.

Inače, hrvatski nacionalni brodar objavio je natječaj za prodaju Dubrovnika još 15. oktobra 2022. godine, a procijenili su ga na minimalnu cijenu od 2,85 miliona eura.

Prema istim, grčkim izvorima, interes su navodno iskazale dvije grčke kompanije, no nijedna nije ponudila minimalnu cijenu koju traži Jadrolinija.  Nakon što nije bilo ponuđača za kupnju Dubrovnika, Jardolinija je, tvrde Grci, postavila novi rok za podnošenje ponuda do marta 2023. godine.

Redakcija portala Morski.hr hrvatskom nacionalnom brodaru poslala je upit koliko još takvih većih brodova trenutno plovi u floti Jadrolinije koji će zamijeniti Dubrovnik i nabavlja li Jadrolinija već za ovu 2023. turističku sezonu brodove većeg kapaciteta?

– Jadrolinija je trenutno u postupku prodaje broda Dubrovnik sukladno provedenom javnom natječaju, te do završetka postupka nismo u mogućnosti iznositi detalje. Brod Marko Polo predviđen je za održavanje ovosezonskih linija s Italijom, a Jadrolinija konstantno prati tržište potencijalnih brodova te je moguće uvođenje i dodatnih brodova u flotu u ovoj godini – odgovorili su iz Jadrolinije.

Osobna karta broda

Dubrovnik je izgrađen 1979. godine u brodogradilištu Verolme Cork Dockyards u irskom Corku, za tvrtku iz Dublina British & Irish Steam Packet Co. Ltd. Prvu plovidbu imao je pod zastavom Irske i imenom Connacht.

1988. godine kupuje ga francuska kompanija S.A. de economie Mixte d’equipment Navale, te mijenja ime u Duschesse Anne.

Jadrolinija ga preuzima 1996. godine, kad dobiva ime Dubrovnik.

Dužina: 122 m
Širina: 18,8 m
Gaz: 4,8 m
Max. brzina: 20 čvorova
Kapacitet putnika: 1300
Kapacitet kabinskih putnika: 457
Kapacitet osobnih vozila: 300

Brod “Dubrovnik” ima 148 kabina sa ukupno 457 kreveta i 384 avio sjedala. Brod nudi razne sadržaje kao što su restoran sa 135 sjedećih mjesta, samoposlužni restoran sa 224 sjedećih mjesta , caffe bar, kapelicu te kutak za djecu.

Izvor:morski.hr

Najčitanije