21.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – Promocija strip izdanja “Gorskog vijenca”

Gradska čitaonica

Književno djelo Petra drugog Petrovića Njegoša “Gorski vijenac” u formi stripa biće predstavljana u srijedu 22. marta u 18:30 sati, a organizator je JU Gradska biblioteka Tivat.

Izdavačka kuća “Forma B” iz Beograda objavila je “Gorski vijenac” u formi stripa, u luksuznom izdanju na 143 ilustrovane strane i ukupno 160 strana sa svim propratnim tekstovima, u velikom formatu tvrdih korica, na oba pisma – i ćirilici i latinici.

Kako napominju u Gradskoj biblioteci, promociji će prisustvovati urednik izdavačke kuće “Forma B” Ilija Mirović i strip autor izdanja Geza Šetet.

Ilija Mirović je profesor matematike i direktor OŠ “Gornja varoš” u Zemunu. 2014. osnovao je izdavačku kuću “Forma B” i počeo sa izdavaštvom strip izdanja kako bi i tako dao doprinos ovoj umjetnosti.

Bavio se izdavanjem licencnih izdanja italijanskih izdavača: Dečak sa divljeg zapada, Brendon, Morgan Lost i Natan Never, zatim i američki serijal Vampirela. Sarađivao je sa likovnim umjetnikom Gezom Šetetom i njemu je izdato više strip albuma: “Knjiga o Jovu” na latinici i ćirilici, “Isus reč božja” na srpskom i mađarskom, strip “Hajduci” po motivima Nušićevog romana i na kraju Trilogiju rađenu po Njegoševim djelima – “Gorski vijenac”, “Luča mikrokozma” i “Lažni car Šćepan mali”.

GORSKI-VIJENAC-U-STRIPU

Geza Šetet je srpski slikar, ilustrator i strip crtač mađarskog porijekla. Prvi strip je objavio 1977. godine u vojvođanskom časopisu na mađarskom jeziku “Jo Pajtas”, kao i u “SAZ-u”. Objavljene su mu dvije epizode serije “Njih troje”, 1981. godine, prvu epizodu naučnofantastičnog stripa “Čuvar galaksije”, kraći strip “Zar je sve u lepoti?” i strip rađen po Jesenjinovoj priči “Bobilj i Druškan”. Posljednji obimniji strip “Herkules” objavio mu je “Jo Pajtas” 1987./88. godine. Stripove je objavljivao i u časopisima “Eks almanah”, “Dečje novine” i “Strip zabavniku”.

Najčitanije