15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Jak potres na Kvarneru, uznemireni građani pozivima zatrpali službu 112

Krk potres

Otok Krk pogodio je potres magnitude 4,8 malo prije 11 sati u četvrtak, potvrdila je Seizmološka služba. Potres se dogodio u 10:47 sati, dva kilometra zapadno od Drage Bašćanske na otoku Krku.

– Zabilježili smo jak potres s epicentrom na otoku Krku. Magnituda potresa bila je 4,8 prema Richteru. Radi se o sustavu rasjeda koji se proteže od Ilirske Bistrice u Sloveniji, preko Klane i dolje prema Senju. Seizmički aktivno područje, i prije su se događali potresi. Valja napomenuti da je šire riječko područje, uz zagrebačko područje u koje ubrajamo i Banovinu, nakon područja južne Hrvatske, sezmički najugroženije. U ovih sat vremena ili već koliko, ukupno je zabilježeno tri potresa. Na koji način će se manifestirati daljnja seizmička aktivnost na tom području, ne možemo prognozirati, rekao je Krešimir Kuk, seizmolog.

Jak potres nasreću je prošao bez ozlijeđenih. Također, bez veće materijalne štete – tek nekoliko odrona na prometnicama, manje pukotine na zgradama te požar u kući u Puntu koji je brzo ugašen.

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut rekao je neposredno nakon potresa kako je bilo dosta dojava građana o osjetu ljuljanja zgrada i pomicanju namještaja.

Potres se posebno snažno osjetio u Rijeci te su brojni građani nazivali službu 112 i vatrogasce s upitima o intenzitetu i epicentru potresa.

– Nije bilo panike, svi smo bili iznenađeni, ali smireni. Bilo ih je više, priviknuli smo se, rekla je jedna gospođa.

– Kako bude, tako će biti, strah ili ne, rekla je druga gospođa.

Potres se osjetio i u gotovo svim dijelovima Istre, no na sreću, osim uznemirenih građana dojave o materijalnim štetama nemamo, potvrdio je za Hinu načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

– Potres se osjetio u cijeloj Istri, od Pule do Buja, od Rovinja do Labina, no osim što je izazvao uznemirenost kod naših građana nemamo dojavu o nekim materijalnim štetama. Pratimo situaciju i za sada nema razloga za paniku, istaknuo je načelnik Kozlevac.

U Puli su u 10.47 građani na više lokacija u gradu osjetili potres, a prema zasad dostupnim informacijama, posebno se ljuljalo na višim katovima nebodera u gradskim četvrtima Veruda i Vidikovac.

Plenković: Za sada nema dojava o ozbiljnim štetama

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da je razgovarao s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom vezano za potres magnitude 4,8 koji se dogodio na Krku te kako zasad nema dojava o ozbiljnim štetama, ali Vlada je na raspolaganju za potporu ako je to potrebno.

– Prema informacijama koje on (Komadina) u ovom trenutku ima, prema informacijama potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, za sada nema nekih dojava o ozbiljnim štetama ili bilo kakvim drugim posljedicama, ali u svakom slučaju bit ćemo u kontaktu i na raspolaganju smo za svaku potporu ako to bude potrebno, rekao je Plenković u izjavi u Banskim dvorima.

Izvor:HRT-Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije