16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Jandreoski nakon sastanka u Eurocontrolu: Aerodromi Crne Gore prvi u regionu apliciraju za ECRA

Nakon sastanka u Eurocontrolu

Aerodromi Crne Gore apliciraće za projekat malih i regionalnih aerodroma, u kom su već 14 aerodroma Grčke.

To je razmatrano juče u Briselu na sastanku crnogorske delegacije sa direktorom Direkcije za upravljanje mrežom u Eurocontrolu g. Iacopom Prissinottiem.

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Goran Jandreoski saopštio je da je sastanak sa Prissinottiem bio posvećen svim aktivnostima koje su u nadležnosti Eurocontrola, organizacije koja je prvenstveno zadužena za sigurnost vazdušne plovidbe.

“U načelu, oni su zaduženi za kontrolu letenja svake države, ali su značajno proširili svoju odgovornost i interesovanje. Direkcija za upravljanje mrežom je najvažniji dio Eurocontrola i u njoj se planiraju svi letovi unutar evropskog neba, ne samo unutar neba Evropske unije, već na veoma većoj teritoriji, sa većim brojem članica”, objasnio je Jandreoski.

Nakon sastanka u Eurocontrolu

On je istakao da je na tom sastanku dogovoreno, da pored 14 grčkih aerodroma koji su dio projekta ECRA (European Connectivity for Regional Airports) za male, regionlane aerodrome i Aerodromi Crne Gore apliciraju za učešće u tom projektu.

“Za Crnu Goru je to veoma značajno, jer do sada, nijedan aerdorom sa područja bivše Jugoslavije, ali ni iz Albanije, Bugarske, Rumunije, Mađasrske, nije prihvaćaen za taj dio projekta, čak, iako je to veoma značajno, nisam siguran ni da su aplicirali  za projekat. Mi smo, na sastanku sa g. Prissinottiem iznijeli stav da ćemo sve što je nužno da bi bili dio projekta kanalisati preko Ministarstva kapitalnih investicija, a Eurocontrol je to veoma pozitivno prihvatio, jer znaju koliko je važno da država podrži taj poroces, koji se, na kraju, završava preko njih, bez razlike da li projekat vodi Agencija za civilno vazduhoplovtsvo, Aerodromi Crne Gore ili Kontrola letenja”, kazao je on.  Osim Jandreoskog, sa Prissinottiem su se sastali Sa njima su se sastali državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Zoran Radunović, Milica Mićunović iz tog ministarstva, zamjenik izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore  Petar Radulović.

Najčitanije