16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Nova Vlada, ista DPS priča prema Tivtu

Tivat – foto Mato Luković – Boka News

Aktuelna Vlada Crne Gore premijera Zdravka Krivokapića, kada su u pitanju kapitalna ulaganja države u javne objekte na njenoj teritoriji, prema Opštini Tivat odnosi se jednako kao i sve prethodne DPS-om predvođene Vlade Crne Gore.

Pokazuje to „Lista prioritetnih kapitalnih projekata koji se finansiraju iz kapitalnog budžeta države u 2022. godini“, a koju je Vlada usvojila na svojoj posljednjoj sjendici u četvrtak Na listi je ukupno 117 ptrojekata iz svih ccrnogorskih opština, pojedinačne vrijensoti od desetina hiljada, do nekoliko desetina miliona eura. Ukupna vrijednost svih projekata je čak 549.050.096 eura.

Od svega toga Vlada je odlučila da Tivat naredne godine iz državnog budžeta zaslužuje samo milion eura za jedan jedini projekat na teritoriji te opštine – drugu fazu izgradnje i uređenja obale i lungo mare šetališta na Belanima, a što će biti realizovano preko Uprave javnih radova Crne Gore. Niti jedan od još šest projekata koje je Vladi, odnosno Ministarsvu finansija i socijalnog staranja, prije koncipiranja ove Liste, kandidovala Opština Tivat, nije prošao iako je među njima bilo projekata za grad mnogo prioritetnijih i važnijih nego što je to nastavak uređenja obale i šetališta uz more na Belanima. Za većinu tih kandidovanih prijekata, lokalna uprava Tivta koju čine građanske liste Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i „Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat“, imala je u najvećoj mjeri ili potpuno završenu projektnu dokumentaciju.

Pored ostaloga, Tivćani su Vladi kojoj većinu daju DF, Demokrate i URA, za finasiranje iz državnog budžeta naredne godine, kandidovali projekte  izgradnje Vatrogasnog doma, izgradnju objekta za potrebe smještaja preduzeća „Viodovod i kanalizacija“ i izgradnju objekta za smještaj Komunalnog preduzeća. Vodovod i Komunalno inače, trebalo je da su već prije nekoliko godina izmjestili djelove svojih tehničkih službi, magacina i radionica sa lokacije preko puta Porto Montenegra, na samom obodu velikog Gradskog parka, a koja je obuhvaćena Državnom studijom lokacije „Arsenal“ po kojoj se razvija nautičko-.turistilki centar Porto Montenegro i namijenjena je za nešto sasvim drugo u odnosu na aktuelne radionice i parking komunalnih i vozila Vodovoda. Tivatska Služba zaštite već par godina privremeno je smještena u objektu neadašnjeg hotela „Tivat“ na Seljanovu gdje nema ni približno adekvatne uslove za rad, pogotovo za čuvanje sojih skupih specijalizovanih protivpožarniuh vozila. Još bitnije, vlasnsik hotela „Tivat“ je već nagovjestio opštinarima da im više neće produžavati zakup tog objektza za smještaj vatrogasaca jer namjerava da ovu atraktivnu lokaciju ubrzo provede planskoj namjeni.

Tivat – panorama

Osim što se oglušila na ovako urgentne probleme Tivta sa smještajem javnih službi i preduzeća neophodnih za nesmetano funkcionisanje grada i život njegovih stanovnika, Vlada Crne Gore je ignorisala i prioritet svih prioriteta sa kojom joj je za ulazak u državni kapitalni budžet za 2022., konkuirisala lokalna uprava Tivta – izgradnju nove škole i vrtića u Krtolima.

Akutni nedostatak školskog i prostora za djecu predškolskog uzrsta jedan je od gorućih i najurgentnijih na području najamnje bokeljske opštine u kojoj je posljednja osnovna škola sagrađena još davne 1984.godine. Iako ulaganje u škole nije zakonska obaveza lokalne uprave, već države koja u Tivtu tim povodom, ništa ne radi već godinama, Opština Tivat  je još za vrijeme mandata bivše lokalne DPS-SD-HGI vlasti, krenula u izradu projektne dokumnetacije za izgradnju objekata novih osnovnih škola u Donjoj Lastvi, Gradiošnici i u Radovićima, a koje trenutno funkcionišu u malim, neuslovnim, dotrajalim ili potpuno devastiranim montažnim objektima napravljenim još nakon zemljotresa 1979. godine. Tako je početkom prošle godine potpisan ugovor dsa kompanijom „Urbi pro“ iz Podgorice za izradu glavnog projekta novog objekta OŠ „Branko Brinić“ i vrtiuča u Radovićima, vrijedan 44.770 eura, dok je sa podgoričkom firmom „A12 project“ Opština u februaru prošle gidine potpisala ugovor za izradu glavnog projekta rekonstrukcije škole u Gradiošnici, vrijedan 18.150 eura. Ranije su već realizovani i tenderi za izbor projektanata rekonstrukcije škole u Donjoj Lastvi i vrtića u tom naselju. Bivši tivatski gradonačelnik Siniša Kusovac (DPS) je prije lokalnih izbiora u avgustu 2020. u više navrata javno govorio da će lokalna uprava, iako to nije njena zakonska obaveza, pripremiti svu dokumentaciju za rekonstrukciju školskih objekata u, Radiovićima, Gradiošnici i Donjoj Lastvi, kao i tamošnjeg vrtića jer kako je kazao, ne želi da čeka državu, već da bude spremna i da je to njen doprinos za pokretanje tih investicija sa nivoa Vlade.

Međutim, kako ni Kusovac kod “svoje”, DPS Vlade nije imao priođu da dobije finansiranje izgradnje bilo kojeg novog javnog objekta u Tivtu iz državne kase, tako ni aktuelna administracija gradonačelnika ĐŽelkjka Komnenovića (NP) uprkos brojnim susretima sa ministrima-ekspertima i samim premijerom Krivokapićem, ni kod aktuelne, “ekspertske” Vlade, nije postigla gotovo ništa bolji rezultat. Naime, iako joj je predat gotov i revidovan glavni projekat izgradnje nove škole i vrtića u Radovičima vrijednih 3,8 miliona eura, “Komisija za ocjenjivanje projekata koji se finansiraju iz kapitalnog budžeta države” a koju je formirala Vlada, nije prihvatila ni taj, ni još čak pet drugih projekata kandidovanih od Opštine Tivat. Među njima je bio jedan (izgradnja puta za kompleks Northstar na hercegnovskom dijelu Luštice kroz teritoriju poluostrva koja pripada Tivtu) vrijedan nešto preko million eura, a koji je inače, obaveza države, a ne lokalne uprave Tivta prema tom investitoru. Ipak, komisija u sastavu Branko Nilević i Slobodanka Burić (Ministarstvo finansija i socijalnog staranja), Ljubinka Ivanović i Ernesa Kardović (Ministarstvo kapitalnih investicija), Bojana Kaluđerović i Nevenka Jovović (Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma), Zorica Vojinović i Draško Milić (Ministarstvo ekonomskog razvoja) i Ilija Mugoša kao predstavnik kabineta Predsjednika Crne Gore, snmatrala je da samo projekat nastavka gradnje obalnog šetališta na Belanima u Tivtu zaslužuje finansijsku podršku države.

Inače, ova komisija je pored ostaloga, kao projekte pod interesa da ih država finasira iz kapitalnog budžeta u 2022, uvrstila i neke koji se tiču uređenja lokalne infrastrukture što bi trebale finansirati same opštine, poput npr. 2,17 miliona eura vrijendog projekta rekonstrukcije Ulice Ludviga Kube u Podgorici, i400.000 eura vrijedne izgradnje jedne nove gradske saobraćajnice u Beranama, rekonsžtrukcije biulevara 13.jula u Nikšpiču od 1,1 milion eura, nabavke sadnog materijala za Kuću voća u Andrijevici…

Izvor:S.L.

Najčitanije