24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Jede li se nacionalizam?

Nacionalizam—cornflakes

Od etnonacionalizma se ne živi, naprotiv, on razara građansko društvo i vrijednosti. “Jede li se nacionalizam” ključna je poruka kampanje koju su pokrenuli mladi političkih partija iz Crne Gore, članovi Instituta za napredno liderstvo u politici (ALPI), programa za mlade lidere koji sprovodi Međunarodni republikanski institut (IRI).

Ova kampanja je usmjerena protiv rasta svih nacionalizama i njen cilj je skretanje pažnje na negativne posljedice očiglednog jačanja etnonacinalizma u Crnoj Gori.

Prošlogodišnje istraživanje IRI-ja pokazalo je da 57.9% građana ne misli da ima dobru budućnost u Crnoj Gori, a 47% vidi ekonomsko stanje (nezaposlenost, troškovi života, visoke cijene) kao najveći problem s kojim se naša država suočava. Pritom, evidentno je da je došlo do rasta etnonacionalizma u istom periodu, što treba da posluži kao upozorenje svim relevantnim društvenim akterima koji moraju aktivnije da se pozabave ovim problemom.

U okviru ove kampanje kreirana je posebna brošura koja na kreativan način oslikava šta etnonacionalizam stvarno nudi građanima. Slike iz brošure, bit će dostupne na Facebook stranici kampanje (https://www.facebook.com/jedelisenacionalizam) i na ALPI nalozima na Instagramu i Twitteru.

ALPI je program koji okuplja mlade lidere iz šest političkih partija u Crnoj Gori i pruža im platformu da kroz interaktivne module, diskusije i radionice, uče i izgrađuju svoje kapacitete te sarađuju na temama od zajedničkog interesa sa kolegama i koleginicama iz drugih partija.

ALPI je prvi put pokrenut 2018. godine u Bosni i Hercegovini, a danas se implementira u Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji te broji preko 100 članova i alumnista iz regiona.

Najčitanije