13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Novljani se nižim cijenama bore za svakog gosta

Herceg Novi foto TO HN

Snižene cijene smještaja, ukidanje naplate boravišne takse za djecu mlađu od 12 godina, dobar marketing ka emitivnim tržištima, bogatija ponuda i povoljna epidemiloška situacija su, kako smatra Dalibor Vuković, menadzer u Turističkoj organizaciji Herceg Novog, recept zahvaljujući kojem očekuju bilans sezone 60 odsto u odnosu na 2019.

Kako pojašnjava, podaci o broju gostiju se ažuriraju svakog petka, pa prema poslednjim pokazateljima, u gradu trenutno boravi oko 5.000 gostiju, što je 43 odsto u poređenju sa 2019. godinom.

-Možemo slobodno reći da je rezultat zadovoljavajući, jer se sve svodi na projektovanu cifru od 50 do 60 odsto koju smo dobili od državnog vrha, ističe Vuković.
Dodaje da su gosti pretežno iz regiona, a najviše iz Srbije.

– Na osnovu prijava boravka, 38 odsto gostiju je iz Srbije. Na drugom mjestu je Rusija sa 24 odsto, a na trećem mjestu su gosti iz Bosne i Hercegovine- 18 odsto. To je nešto što se uklapa u naše projekcije i aktivnosti koje smo radili na marketinškom planu, jer smo se fokusirali na region i istočnu Evropu, pojasnio je Vuković.

Naveo je da su cijene smještaja pratile potražnju, te da su, u odnosu na 2019. godinu, niže i do 30 odsto.

– Privatni smještaji imaju veću fleksibilnost, jer mogu lakše da rade redukciju svojih cijena. Hoteli to rade opreznije, jer jednom drastično spuštene cijene se teško vraćaju na prvobitni nivo, ističe Vuković.

Naglasio je da su se u turističkoj ponudi Herceg Novog, osim sunca i mora, našli brojni interesantni sasvim novi sadržaji.

-Pripremili smo pješačke i biciklističke ture. Ponudu dosta baziramo na prirodnom kontrastu. Takođe, kreirana je gradska šetačka tura, koja se oslanja na novootvorenu Kuću nobelovca Iva Andrića, a kreće od Paviljona Gradske muzike do Njegoševe kuće. Sticajem okolnosti, zbog neizvjesne situacije, pripreme su započete sa zakašnjenjem, ali su u ovom trenutku na vrhuncu- kazao je Vuković.

 

Dodaje da je avio-konekcija sa zapadnom Evropom još uvijek otežana.

-Pojedini letovi za sada nisu potvrđeni, neki su pomjereni, poput “Lufthanze” koja je trebalo da startuje u maju, a pomjerena je za jul. Situacija sa tim tržištima će uveliko zavisiti od avio- konekcija, koje će opet zavisiti od situacija u tim državama. Iako smo se mi otvorili, ipak nije sve do nas – kazao je Vuković.\Pandemija je umnogome oslabila platežnu moć pa su hotelijeri oprezni pri formiranju novih cijena.

-Na osnovu našeg manjeg istraživanja, cijene će ove godine biti od 10 do 30 odsto niže, u zavisnosti o kojim smještajima je riječ- ističe Vuković.

Pored cijena, navodi da su Herceg Novi, pa i Crna Gora konkurentniji i s turističkim proizvodom, ali i sa epidemiološkom situacijom, što bi moglo ne samo da poveća bilans, već i da produži period sezone i postsezone. Boravišna taksa i ovog ljeta iznosiće euro za odrasle. Za djecu se ne plaća taksa.

Iako je epidemiološka situacija iz dana u dan sve bolja, zahvaljujući masovnoj vakcinaciji i razvijanju kolektivnog imuniteta, realizacija ljetnje turističke sezone biće izazov, s obzirom na veliku frekventnost ljudi na Crnogorskom primorju, posebno kada ponovo zaživi avio -konekcija sa zemljama zapadne Evrope.

Otežana konekcija sa zapadnom Evropom

Crna Gora je odnedavno otvorena za region, ali i za zemlje Evropske unije, Rusiju, Bjelorusiju, Ukrajinu, Izrael. Ipak za goste iz pojedinih zemlja potrebni su PCR ne stariji od 72 sata ili pozitivan test na IGG antitijela ne stariji od 30 dana.

-Postoje tu i određeni detalji kod prelaska granica koji su donekle izmijenjeni. Iz Srbije i BiH sada je potrebno da djeca posjeduju pasoše. Trenutna situacija je da avionske konekcije sa regionom, istočnom Evropom, Rusijom, Ukrajinom, pa i Bjelorusijom postoje i iz tih zemalja se možemo nadati značajnijoj posjeti, smatra Vuković.

/K.M./
Izvor:Dan

Najčitanije