16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Jedrilica “Wulfruna” se nasukala u Tivatskom zalivu

Foto čitalac

Dvanaest metara duga jedrilica “Wulfruna” koja vije britansku zastavu, iz za sada nepoznatih razloga, nasukala se nešto poslije 20 sati na plićinu Tunja u Tivatskom zalivu, sjeverozapadno od obale ostrva Sveti Marko.

Jahta je nalegla kobilicim na pješčani sprud i pod udarima jake bure koja trenutno duva u Boki, nagnula se na lijevi bok.

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) upoznata je sa incidentom i preduzima adekvatne mjere.

Za sada nema zagađenja mora od eventualnog izliva nafte i zauljenih tečnosti iz nasukanog broda koji je napušten i na kojem nema posade ni putnika.

Prema nezvaničnim saznanjima na “Wulruni” je bio samo skiper David Jon Humphrey sa kojim međutim, pomorske vlasti još nisu uspjele stupiti u kontakt, kao ni sa vlasnikom nasukane jedrilice.

Pozicija elektronski tracking UPSUL

Bez formalne saglasnosti vlasnika ili skipera, UPSUL i ostali akteri koji bi mogli intervenisati, ne smiju dirati nasukanu jahtu.

Budući da vjetar i more jačaju, izvjesno ne da će nasukani brod pretrpjeti oštećenja od valova koji ga dodatno udaraju pri sprudu na koji je jedrilica nalegla.

UPSUL prati situaciju i radi na pronalasku skipera i vlasnika britanske jedrilice kako bi se ona mogla spasiti prije nego što je more i valovi teško oštete ili čak u potpunosti ne unište.

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije