13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Promocija monografije “O Crvenom krstu i dobročinstvu Tivćana”

Promocija monografije Crveni krst

OO Crveni krst Tivat presdstaviće monografiju “O Crvenom krstu i dobročinstvu Tivćana”  autora Slavka Krstovića, u utorak, 9. maja, u sali DTV Partizan sa početkom u 20 sati. Promocija monografije je zakazana u okviru Nedelje Crvenog krsta.

„Svjesni činjenice da je na mnoge događaje i aktere pao zaborav, i da vrijeme čini svoje, a vođeni  kineskom maksimom da je i najblijeđe mastilo bolje od najbojeg pamćenja, Upravni odbor OO CK Tivat je prije dvije godibe odlučio da sabere sjećanja  u monografsku publilkaciju.

Tokom protekle tri decenije Crveni krst je servisirao potrebe 11.000 raseljenih lica i izbjeglica, kao i najugroženijih kategorija. Svjesni nemogućnosti da ova knjiga šire i anaklitički zahvati sve probleme vezane za razvoj humanitarnog brada u Opštini Tivat. Odlučili smo se za to da ona ima karakter dokumentarne publikacije o aktivnostima Crvenog krsta.

Na izdavanje ove publikacije  obavezivalo nas je i to što je Crveni krst u Crnoj Gori za svojih 145 godina razvitka izrastao u prepoznatljivu instituciju. Uprkos svim teškoćama koje su pratile, i prate razvitak organizacije, Crveni krst postiže značajne rezultate u humanitarnoj sferi. Međutim, značajnije od tih postignutih rezultata je to da su odnosi, duh i moral u Crvenom krstu uvijek bili na zavidnom nivou  i da pružaju garanciju da će se humanost još više razvijati  postajući značajan dio života  i društvenog sadržaja,ne samo onih koji se bave  njima već o drugih ljudi  u našoj državi.

U svim akcijama koje je Crveni krst organizovao  u ovom periodu ugrađen je izuzetan entuzijazam, i požrtvovanje velikog broja humanitarnih radnika naše opštine, posebno nastavnika i profesora takod a se ovom prilikom smatramo obaveznim da istaknemo njihove neprocjuenjive zasluge za dosadašnje rezultate sa uvjerenjem da takav njihov odnos neće ni ubuduće izostati.

Dužni smo, takođe da istaknemo i to da smo pri obezbjeđivanju sredstava za štampanje ove knjige pomognuti od strane Ccrvenog krsta Crne Gore , što je još jedna potvrda  afirmacije humanosti i duboke zainteresovanosti naše organizacije  za postizanje nivoa humanitarnog rada  i koja će  daljim rastom naše zajednice sigurno sve više jačati.

Na kraju smatramo  da ova knjiga i pored skromnih pretenzija znači doprinos dalkjoj afirmaciji i popularizaciji ne samo Crvenog krsta nego i ukupno svih humanitarnih aktivnosti u našoj opštini“ saopštio je dugogodišnji sekretar OO Crveni krst Tivat Dušan Božović.

Najčitanije