15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Jesenja fešta: Vatromet boja i bogatstvo ukusa i ponude

Glavna hercegnovska ulica jutros je, zahvaljujući manifestaciji Jesenja fešta , bila praznik za oku, ali i za nepca.

“Jesenja fešta iz ciklusa stađunskih fešti NVO  RUKE, najbogatija je po ukusima i bojama jer je jesen raskošno i velikodušno godišnje doba. Okupilo se 35 izlagača iz Herceg Novog, Boke, ali i Podgorice sa raznovrsnom i zanimljivom ponudom ”, kazala je  jedna od organizatorki Maja Erenji Hare-Brown.

Šipak, rogač, mandarina, kivi, kake, maginja, ali i bundeve, dunje i drenjine, sa jesenjim jabukama i koštunjavim voćem, ove godine i čili papričice, bili su inspiracija za razne slatke i slane delicije.

NVO Novska kužina stalno je prisutna na stađunskim i drugim feštama u Herceg Novom, stalno iznenadjujući posjetioce novom i zanimljivom ponudom džemova, sušenih smokava, arančina, sira iz ulja, a ove godine i platnenim vrećicama različite namjene.

Rajka Kulinović iz Mojdeža izložila je sokove, slatko i džemove od voća karakterističnog za ovo podneblje. Kaže da je sve sama napravila od domaćeg i organskog voća koje uzgaja u njenom selu u zaleđu Herceg Novog.

Jesenja fešta HN

Igor Šundić iz Podgorice vlasnik poljoprivrednog gazdinstva Chili Montenegro u Rastovcu, u Nikšiću.  “Bavimo se isključivo organskom proizvodnjom čili papričica – ove godine smo gajili oko sto vrsta. Imamo džemove, slatko ljute soseve, marinirane salate od čilija od ove  fantastične biljke, predivnih cvjetova i plodova čija ljekovitost je poznata još od Inka, Maja i Asteka koji su živjeli na Andima i Južnoj Americi, a po današnjem Čileu su dobile naziv chili. Živio sam u Španiji, puno putovao i želi sam da dio te tradicije prenesem i kod nas”, kaže Šundić zadovoljan što kod nas ima dosta zainteresovanih za proizvode od ove biljke.

Među rukotvorinama bilo je nakita, odjevnih predmeta, igračaka, slika, papirnatih cvjetova, kozmetike napravljene od bilja sa ovog područja I drugih upotrebnih predmeta.

U Concept Store Ikhaja prostoru  od juče posjetioci mogu pogledati izložbu MANDALA ART Vesne Musić, predmeta oslikanih u stilu mandale, istočnjačke tehnike oslikavanja koja se koristi kao dekorativna i meditativna tehnika.

Za nedjelju je planirana JESENJa ŠTRAFTA –  kostimiranabiciklistička parada, od Titove vile na Igalu do Hotela Lazure u Meljinama. Ispred hotela će ih čekati malo osvježenje, a nagrade ce se dodjeliti za najbolje maskirane učesnike i dekorisana bicikla. Istoga dana, Hotel Lazure se pridružuje u proslavi jeseni uz Nedeljni Brunch, kasni doručak sa jesenjim delicijama.

/S.Kosić/

Najčitanije