17 C
Kotor

Slušaj online radio

JK Delfin uručio vrijednu donaciju Pomorskom muzeju Crne Gore

Donacija JK Delfin Pomorskom muzeju

Predstavnici Jedriličarskog kluba Delfin iz Tivta danas su uručili vrijednu donaciju matičnoj ustanovi za brigu o pomorskoj baštini Boke Kotorske- Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru. Riječ je o originalnom printu na svili pjesme posvećene porinuću brigantina Il Genio Speculatore kotorskog brodovlasnika Luke Ivanovića, 1825.godine u Veneciji. U pitanju je predmet koji nosi etnološku, naučno-tehničku i umjetničku vrijednost, ukazala je na ceremoniji primopredaje kustos Radojka Abramović.

JK Delfin je u posjed ovog vrijednog predmeta došao zahvaljujući poznatom hrvatskom jedriličaru i brodograditelju, starom prijatelju kluba, Dubrovčaninu Jadranu Gamulinu. Prepoznavši da je riječ o predmetu od višestruke vrijednosti u kontekstu kulturne i pomorske baštine Boke Kotorske, Gamulin je omogućio da pjesma na svili stigne od njegovog prijatelja kolekcionara starina do JK Delfin, kojemu je pripala čast da bude upisan na listu donatora Pomorskog muzeja u Kotoru.

Donaciju je direktorki Pomorskog muzeja Maji Uskoković uručio Nikola Golubović, Delfinov vicešampion svijeta u klasi ILCA 6, kandidat za Crnogorskog sportistu 2023.godine.

„Delfin volimo posmatrati kao osnovnu pomorsku školu, svjesni da jedrenje nije samo sport, nego i dio kulture života naše zajednice. Velika mi je čast i zadovoljstvo da u ime našeg jedriličarskog kluba uručim donaciju Pomorskom muzeju, kao matičnoj ustanovi naše pomorske i morske kulture i tradicije,“ poručio je Golubović, koji uspješno slavi bokeljsko jedrenje vrhunskim rezultatima na evropskim i svjetskim morima.

Donacija JK Delfin Pomorskom muzeju

Direktorka Pomorskog muzeja uručila je prigodnu zahvalnicu predstavnicima Delfina, Goluboviću i članici Upravnog odbora Vesni Vukić.

„Zahvaljujem se na donaciji i budite sigurni da je u sigurnim rukama. Biće čuvana i prezentovana kako dolikuje,“ poručila je Uskoković, istakavši da je u pitanju druga donacija muzeju u ovoj godini.

„Zadovoljni smo što je naš muzej prisutan u zajednici. Pored redovne muzejske djelatnosti, organizujemo različite radionice za djecu. Učimo ih da vezuju mornarske čvorove, upoznajemo ih sa našom pomorskom istorijom, vodili smo ih na jedrenje, da vide kako se grade brodovi. Trudimo se da svim generacijama na prijemčljiv način prezentujemo naše nasljeđe. Praksa je da primamo donacije, ovo je druga u ovoj godini. Naravno, odvajamo na godišnjem nivou sredstva za otkup eksponata od vrijednosti u kontekstu naše maritimne baštine, kako bismo mogli adekvatno zahvaliti i potaknuti laike da doprinose očuvanju našeg nasljeđa,“ poručila je Uskoković.

Pjesma na svili iz 1825.godine, koja ima i umjetničku vrijednost, zbog svog primarnog karaktera pripašće etnološkoj zbirci Pomorskog muzeja Crne Gore, na čijem je čelu etnološkinja Jelena Karadžić. Na ceremoniji uručenja donacije prisustvovala je i kustos, Radojka Abramović, koja je ukazala na slojevitu vrijednost donacije.

Donacija JK Delfin Pomorskom muzeju

„Naravno, mi kao muzejski kustosi moramo da elaboriramo ovaj predmet. Uzmemo njegove dimenzije, opišemo tehniku izrade, evidentiramo sve osnovne podatke- godinu izrade, put eksponata do našeg muzeja. Ovaj predmet je kompleksnog sadržaja. Može da upućuje na nekoliko zbirki, a mi u okviru Pomorskog muzeja imamo tri zbirke- istorijsko-umjetničku, etnografsku i pomorsko-tehničku. Ovo bi mogao biti predmet pomorske sadržine, jer se odnosi na nama poznat jedrenjak Il Genio Speculatore, dakle na more i pomorstvo. Ali, to je samo jedan aspekt vrijednosti. Ovaj predmet može da bude i etnološkog tipa, jer se radi o jednom interesantnom, vrlo raritetnom radu- to je štampa na svili. Logikom da je u pitanju štampa na prirodnom materijalu, pripada etnološkoj zbirci. Naravno, ima i svoju umjetničku vrijednost, jer se radi o pjesmi, te je tema zanimljiva i za istorijsko-umjetničku zbirku. U svakom slučaju, za našu ustanovu kao instituciju kulture kompleksnog sadržaja, u pitanju je predmet od izuzetne vrijednosti,“ poručila je Abramović.

Najčitanije