7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Početak rada “Fondacije Miloš Karadaglić“ najavljen na pres konferenciji u Porto Montenegru

Pres Fondacija Miloš Karadaglić – Foto Mediabiro

Četiri stipendije za talentovane mlade umjetnike



“Svakim dolaskom u Crnu Goru ja sam razmišljao na koji način bih mogao konkretno dati svoj doprinos razvoju kulture i društva u Crnoj Gori, jer kultura je nešto što je najbitnije u jednom društvu, to je zdravlje jednog društva i to je meni najbitnije od svega – da jezikom muzike i umjetnosti komuniciram, jer tu nema granica i barijera” – rekao je slavni crnogorski gitarista Miloš Karadaglić na pres konferenciji u Tivtu kojom je zvanično počela sa radom Fondacija koja nosi njegovo ime.

Svijet u kojem živimo dinamičan je i pun izazova. Ovo su vremena velikih promijena i stoga nije uvijek lako pronaci miran put, ostati iskren i svoj. Umjetnost i muzika su univerzalni jezik svijeta, emocija koja nas hrani i oplemenjuje. Ona svijetu nikada nije bila potrebnija. Mi koji vjerujemo u nešto više i bolje, jedino tako, kroz iskustvo, nepokolebljive vrijednosti i rad, svojim primjerom i svako na svoj način, svakodnevno možemo mijenjati svijet”, poručio je Miloš Karadaglić.

Fondacija Miloš Karadaglić je spona Crne Gore i svijeta 

“Zajedno sa Katarinom Milačić i izvanrednim timom i partnerima, svu mrežu kontakata, iskustvo i znanje, želio sam staviti na raspolaganje talentovanim mladim ljudima u regionu. Naša vizija je nepokolebljiva i čista, a vrata našeg novog svijeta otvorena su za sve one koje je dijele sa nama”, dodao je on.

Osnivanje Fondacije jedan je od najbitnijih trenutaka u mom životu i neizmjerno sam srećan što ga danas mogu podijeliti da svima vama”, poručio je.

Na današnjoj pres konferenciji najavljeno je da Fondacija Miloš Karadaglić sa partnerima Adriatic Marinas (Porto Montenegro) i One Crna Gora raspisuje konkurs za dodjelu tri stipendije talentovanim umjetnicima iz Crne Gore i regiona – dvije za oblast muzičkog stvaralaštva i jednu za audio-vizuelni projekat. Dvije stipendije iz oblasti muzičkog stvaralaštva podrazumijevaju finansijsku podršku u iznosu od po 10 hiljada eura, dok stipendija za audio-vizuelni projekat podrazumijeva pokrivanje troškova audio-vizuelne produkcije u okviru studija Synchro 360 u Porto Montenegru do iznosa od 100 sati za muzički studio i 50 sati za video studio. Osim finansijske podrške, u toku trajanja projekta, stipendistima će biti na raspolaganju mentorska podrška od strane Fondacije i njenog Savjetodavnog odbora. Konkurs je otvoren do 18.januara.

Pres Fondacija Miloš Karadaglić – Foto Mediabiro

Posebna, četvrta stipendija će biti dodijeljena zahvaljujući saradnji Fondacije Miloš Karadaglić i kompanije Petite Geneve, a ona će biti namijenjena djetetu/djeci, tinejdžerima i tinejdžerkama iz sistema starateljske zaštite. Iz Fondacije pojašnjavaju da je stipendija namijenjena pojedincima, crnogorskim državljanima, starosne dobi do 21 godine i to za bilo koji umjetnički i kreativni talenat.

“Pozivamo djecu, njihove staratelje, nevladine organizacije kao i ljude koji su u sistemu podrške djeci i njihovim starateljskim porodicama da podrže Fondaciju u potrazi za pojedincima koji pišu, slikaju, muziciraju, glume ili imaju bilo koji drugi umjetnički talenat i želju da ga nadograde – da li kroz izložbu, koncert, objavu publikacije, doškolovavanje ili na neki drugi način,” poručeno je iz Fondacije Miloš Karadaglić

Sve potrebne informacije mogu se dobiti na sajtu Fondacije www.milos-foundation.org gdje će biti i objavljen konkurs na crnogorskom i engleskom jeziku.

Veliki potencijal i značaj svih stipendija posebno je istakla je Katarina Milačić, direktorica Fondacije:

“Jako smo zadovoljni da, uz pomoć partnera u ovom, prvom, ciklusu možemo dodijeliti čak četiri stipendije. Dvije za izvrsne student muzike, talente koji će vjerujemo obilježiti svjetsku scenu klasične muzike u budućnosti; jednu za audio-vizuelni projekat iz bilo koje umjetničke oblasti i bez obzira na starosnu dob umjetnika i stvaraoca; te jednu za pojedince, umjetničke talente, djecu i tinejdžere uzrasta do 21 godine, a koji dolaze iz sistema starateljske zaštite. Različitost je premisa od koje polazimo i način kako pristupamo svemu. Ovo je jako važno imajući u vidu da se u radu Fondacije ukrštaju putevi umjetnosti, obrazovanja i kulture. Naša je misija da svojim radom pružimo šansu pojedincima, ali i svim potencijalnim partnerima iz privatnog i javnog sektora da zajedno ostvarimo dalekosežan i održiv uticaj na stvaralački potencijal kojim smo okruženi, ujedno kreirajući efekat koji će biti motivišući za sve nas,” saopštila je Milačić.

Pres Fondacija Miloš Karadaglić – Foto Mediabiro

Kompanija One među prvima je prepoznala značaj rada Fondacije. Direktor kompanije Branko Mitrović u svom obraćanju kazao je da zahvalan na prilici za saradnju.

“Kompanija One vjeruje u nužnost podrške projektima iz kulture, posebno onima koji uključuju edukaciju mladih i podstiču razvoj kreativnog duha. Sa Milošem smo već imali priliku da sarađujemo, partneri smo u veoma važnim projektima. Kroz podršku ovakvim inicijativama želimo da postanemo kulturna mreža Crne Gore. Saradnja sa Fondacijom Miloš Karadaglić dio je naše vizije da budemo više od telekomunikacione kompanije”, poručio je on. Mi u  Porto Montenegru još 2017.godine odlučili smo da krenemo sa razvojem novog kreativnog centra u Tivtu, poručio je generalni direktor kompanije Adriatic Marinas David Margason.

Pres Fondacija Miloš Karadaglić – Foto Mediabiro

„Željeli smo da povežemo bogato kulturno nasljeđe Boke, sa budućim aktivnostima na kojima radimo, da povežemo jahting industriju, sportove na moru, sa razvijanjem sportova na kopnu, a najvažnije, sa razvojem novog hotela, SIRO, koji otvaramo sljedeće godine, razvijemo i wellness centar Porto Montenegra.

Link sa Fondacijom nastao je odavno, ali je konkretizovan kada sam razgovarao sa Milošem o njegovim  planovima, kada sam shvatio da su brojni ciljevi koje želimo da ostvarimo u ovom dijelu Porto Montenegra koji zovemo Sinhro,  potpuno u skladu sa ciljevima Fondacije Miloš Karadaglić. A cilj je da zapravo u Porto Montenegro dovedemo kreativne individue, koji bi razvijali svoje talente i sposobnosti, ali i pomagali drugim ljudima da razvijaju svoje talente. Zato sada radimo na kreiranju novog hotelskog rizorta koji će spojiti industriju ugostitelsjtva sa ozbiljnim kreativnim centrom, u čijoj je srži ideja da se spoje hotelijerstvo, kreativa i lični razvoj, a što se odlično uklapa u ideje Fondacije. Tako je nastala i ideja o stipendijama, gdje smo, osim novčane podrške, Milošu i njegovom timu dali i logističku podršku, gdje bi naš benefit bio sa dovedemo u naselje kreativne ljude, kojima dajemo sadržaje za ostvarivanje njihovih ideja, bilo da je u pitanju muzika, književnost, sport ili neka druga umjetnost“, kazao je on.

Izvor:Mediabiro

Najčitanije