8 C
Kotor

Slušaj online radio

Jokić i Dukaj: U Kotoru se realizuje više projekata sa akcentom na unapređenje digitalizacije

Foto Opština Kotor

Ministar javne uprave, Marash Dukaj, sa saradnicima, boravio je danas u radnoj posjeti opštini Kotor i sastao se sa predsjednikom Opštine Vladimirom Jokićem.

Kako je saopšteno iz MJU, razmijenili su mišljenja na teme koje se odnose na funkcionisanje Opštine Kotor, na dostignuća i izazove, razgovarali su i o načinima kako da se izazovi prevaziđu.

Jokić se zahvalio na interesovanju i posjeti i naglasio da se u Opštini realizuje više važnih projekata sa akcentom na unapređenje digitalizacije, mada u ovom trenutku za većinu procesa postoji digitalna pisarnica.

Govorio je o broju zaposlenih u odnosu na manjak eksperata iz raznih oblasti. Naglasio je da pronalaze načine u zakonodavnom okviru za rješavanje stambenih i drugih egzistencijalnih pitanja zaposlenih u svim oblastima djelovanja javne uprave.

“Proces digitalizacije mora uporedo da se razvija sa unapređivanjem sajber bezbjednosti. U tom smislu Ministarstvo javne uprave preduzima korake za postavljanje temelja, kako bi se obezbijedio kontinuitet razvoja ovih oblasti”, rekao je Dukaj.

U nastavku razgovora sagovornici su se složili da Zakon o lokalnoj samoupravi nije adekvatan okvir za aktuelnu situaciju, te da na njegovoj izmjeni treba partnerski da se angažuju Ministarstvo i sve lokalne samouprave.

„Veći stepen autonomije lokalnih samouprava je u vrhu prioriteta Ministarstva javne uprave. U tom smislu formirana je Radna grupa za izradu analize sistema funkcionisanja lokalnih samouprave, koja će obuhvatiti sve oblasti njihovog djelovanja. Članovi toga tima su predstavnici relevantnih institucija. To je prvi put da se u Crnoj Gori na tako sveobuhvatan način pristupilo ovoj problematici. Uz podršku naših međunarodnih partnera očekujem da ćemo polovinom ove godine imati precizne rezultate po oblastima. To će biti putokaz daljeg djelovanja”, kazao je Dukaj.

Dukaj je iskazao zadovoljstvo povodom ostvarenih rezultata opštine Kotor. Naglasio je da je unapređenje života građana cilj oko koga se moramo svi okupiti bez obzira na političke i druge razloge.

„Preduzimamo aktivnosti u cilju poboljšanja funkcionisanja rada opštine u koordinaciji sa svim drugim organima i institucijama, kako bi se obezbijedilo efikasno i odgovorno pružanje usluga građanima“, kazao je Jokić.

Pored ministra Dukaja, sastanku su prisustvovali državni sekretar Dragiša Janjušević, v.d. generalnog direktora Direktorata za efikasnu implementaciju dobre javne uprave, Husein Nurković i šefica kabineta Milica Pajović.

U ime Opštine Kotor, pored predsjednika, sastanku su prisustvovali potpredsjednik Opštine Kotor, Nebojša Ševaljević, predsjednica Skupštine opštine Kotor, Maja Mršulja, glavna administratorka Marina Bjelja i v.d. sekretarke Sekretarijata za opštu upravu, Jelena Janjić.

Najčitanije