9.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Đenovići – Obilježeno 105 godina od pobune mornara u Boki

Plotun – pobuna mornara – Foto RTHN

Predstavnici Opštine Herceg Novi, Bokeljske mornarice podružnice Herceg Novi, savjetnik konzula Republike Hrvatske Zlatko Kožuhar, članovi Mjesne zajednice Đenovići i Mjesna muzika Đenovići obilježili su danas 105 godina od pobune mornara u Boki.

U Đenovićima su, tradicionalno, vijenci spušteni u more i postavljeni na kuću Vrankovića, gdje je dogovorena pobuna koja je izbila 1. februara 1918. godine, kao i na zgradu MZ Đenovići.

Predsjednik SO Herceg Novi Ivan Otović podsjetio je da danas odaju počast hrabrim mornarima koji su se pobunili zbog nehumanih uslova na brodovima mornarice austrougarske monarhije, istakavši da njihova žrtva zaslužuje pamćenje.

Mornarica – Foto RTHN

– Danas smo se okupili da obilježimo 105 godina od pobune mornara na austrougarskim brodovima, koja se desila na početku 1918. godine. Ovaj događaj je značajan, ne samo za Đenoviće i za Herceg Novi, nego i za širi prostor. Još je tada u Evropi buktio rat, najveći do tada na našem kontinentu, a mornari različitih narodnosti ujedinili su se i podigli su glas. Pozvali su na primirje, poslali su jednu jedinstvenu poruku pacifizma, i zbog toga njihova žrtva zaslužuje pamćenje. Vođe pobune su strijeljane u Kotoru i zato je važno da nikad ne zaboravimo da su neki ljudi u prošlim, teškim vremenima bili spremni da žrtvuju ono najsvetije – njihov život, da bi danas živjeli u miru. Opština Herceg Novi, Mjesna zajednica Đenovići, kao i svi ovdje okupljeni, cijene njihovu žrtvu i vjerujem da ni buduće generacije neće zaboraviti da su oni položili svoje živote za sve nas, poručio je Otović.

Foto RTHN

Članovi hercegnovske podružnice Bokeljske mornarice izveli su počasni plotun i predali raport predsjedniku Skupštine opštine Herceg Novi, a povorku je, uz marševe, pratila Mjesna muzika Đenovići.

Pobuna mornara 1918

Pobuna mornara u Boki je ugušena za tri dana i već 3. februara 1918. austrougarska vlast je povratila komandu nad brodovima. Uhapšeno je oko 800 mornara, i pred preki vojni sud izvedeno je 40 koji su smatrani organizatorima. Na smrt streljanjem, koje je izvršeno 11. februara u Škaljarima u Kotoru, osuđeni su František Raš, Anton Grabar, Jerko Šišgorić i Mate Brničević, dok su raspadom Austrougarske obustavljeni procesi i protiv ostalih mornara.

Izvor:RTHN

Najčitanije