24 C
Kotor

Slušaj online radio

Svečano otvorena nova laboratorija za marikulturu Instituta za biologiju mora u Kotoru

Foto IBM

U Institutu za biologiju mora Univerziteta Crne Gore svečano je otvorena nova laboratorija za marikulturu. Izgradnja laboratorije i njeno kompletno opremanje finansirani su iz pred-pristupnih fondova Evropske unije u okviru velikog tematskog infrastrukturnog projekta pod nazivom “Održivi i inovativni lanac vrijednosti Agro hrane i ribarstva za prekogranično tržište malih i srednjih poduzeća “-  Food4Health.

Ukupan budžet koji je bio na raspolaganju Institutu za biologiju mora iznosi oko 640.000 EUR, od čega je skoro 500.000 EUR utrošeno na izgradnju i opremanje laboratorije i formiranje dva demonstrativna centra za marikulturu na moru.

U okviru projekta izgrađena je multi-funkcionalna laboratorija čiji će rad doprinjeti razvoju sektora marikulture u Crnoj Gori, odnosno osnaživanju malih i srednjih preduzeća iz sektora ribarstva i marikulture.

Foto IBM

Laboratoriju je svečano otvorio rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović, dok su prisutnima obratili: dr Milica Mandić, rukovodilac projekta Food4Health u Institutu za biologiju mora; gdin Bojan Vujović, generalni direktor Direktorata za evropske fondove Ministarstva Evropskih poslova Crne Gore; gdin Stevan Gajević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore;  Ami Çarçani , lider Food4Health projekta, direktorka Uprave za sprovođenje prioriteta i statistiku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Albanije; Antonio Agrosi , službenik za finansije Zajedničkog Sekretarijata IPA programa, Regija Pulja, Italija i gdin Siniša Kovačević, potpredsjednik Opštine Kotor.

Konkretno, u novoj laboratoriji formirano je prvo mrijestilište kamenica (Ostrea edulis ) u Crnoj Gori, koje se sastoji od dva dijela – dijela za uzgoj mikroalgi i dijela za kondicioniranje matičnog jata (odraslih jedinki kamenica) i proizvodnju mlađi. Poseban prostor izgrađen je za potrebe savjetovanja i obuke uzgajivača (kako postojećih tako i budućih), u cilju transfera znanja i tehnologija, uz direktnu primjenu naučnih rezultata u procesu proizvodnje hrane iz mora. Ukupna površina nove laboratorije i kancelarijskog dijela iznosi 260 m2.

Foto IBM

Osnovni cilj formiranja laboratorije je da se u laboratorijskim uslovima proizvedu mlade jedinke kamenice koje će se, nakon dostizanja željene veličine prebaciti na dalji rast i razvoj u njihovo prirodno okruženje. Na ovaj način će se podstaći proizvodnja ove vrijedne vrste školjke, koja pored izuzetnog nutritivnog svojstva ima i visoku ekonomsku vrijednost.

Uzgajivači školjki su, pored Instituta,  glavni korisnici ovog projekta. Suština je da, nakon proizvodnje mlađi kamenice u laboratorijskim uslovima, iste budu prenesene na neka od postojećih uzgajališta školjki, pri čemu će dugogodišnje iskustvo uzgajivača uz naučnu i stručnu podršku Instituta za biologiju mora biti osnova uspješnosti cijelog procesa uzgoja.

Foto IBM

Kroz projekat su pripremljena tri protokola, kao pomoć uzgajivačima u formiranju uzgajališta, započinjanju organske proizvodnje, povećanju konkurentnosti, formiranju sopstvenih mrijestilišta malih kapaciteta, a započeto je i sa procesom uvezivanja marikulture i turizma (tzv. ihtioturizma), kao posebnog potencijala za novu turističku ponudu Boke.

Nova laboratorija, pored značajnog doprinosa razvoju sektora marikulture, ima ogroman naučni potencijal u smislu obezbjeđenih uslova za ciljani uzgoj brojnih vrsta morskih organizama koja otvaraju cijelu lepezu mogućnosti kada su u pitanju naučna istraživanja.

Najčitanije