11.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Kako bi COVID-19 mogao uticati na putovanja i krstarenja u narednim godinama

Putovanje – foto AA

Putovanja su značajno evoluirala u posljednjih šest mjeseci od širenja pandemije COVID-19. Vjerojatno će brojne aktualne inicijative vezane uz higijenu putnika i objekata i dalje ostati na snazi ​​nakon pandemije.

Poteškoće u sektoru krstarenja će se vjerovatno nastaviti jer putnici i dalje budno paze na putovanja u skučenim prostorima.

Zdravstveni radnici identifikovali su tri društvene prakse koje su ključne za kontrolu širenja COVID-19, a svaka od njih ima uticaj i na privlačnost putovanja – socijalno distanciranje, učestalo i intenzivno pranje ruku i nošenje maski u zatvorenim prostorima.

Iako je opšte prihvaćeno da se minimalno socijalno distanciranje ne može održavati tokom komercijalnih putovanja, neki su prevoznici usvojili politiku ostavljanja slobodnog sjedišta pored svakog putnika.

Vlasti takođe koriste karantin za ublažavanje širenja COVID-19 od strane putnika koji stižu iz država koje imaju više zaraženih.

Povećana je potreba za razvijanjem učinkovite platforme za praćenje kontakata, koja bi imala globalnu povezanost, ali trenutno ostaje samo u fazi rasprave. Pitanja poput prava na ličnne podatke i opšte distribucije podataka pokrenula su zabrinutost za privatnost u velikom broju zemalja.

Ostaju pitanja hoće li industrija preživjeti do vakcine i kako bi Vlade trebale osigurati opstanak putničke industrije dok se čeka na vakcinu?

Kako svijet napreduje prema vakcini protiv COVID-19 i eventualnoj kontroli virusa, putnička industrija sigurno će se suočiti sa zahtjevima javnosti da održi nekoliko trenutnih inicijativa za sigurnost i higijenu.

Čistoća i higijena postat će norma. Interakcije bez dodira proširit će se, a tehnologija će smanjiti ljudsku interakciju.

Najčitanije