16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Kako funcioniše „odgovornost i posvećenost poslu“

Uređenje Sportske dvorane Župa
Sportska dvorana Župa

Kako funkcionišu „institucije sistema“ i koliki je nivo navodne odgovornosti i posvećenosti obavljanju poslova u javnom interesu, pokazuje gotovo nevjerovatan primjer iz Tivta.

Naime, finansijski plan Javne ustanove Sportska dvorana Tivat, bez problema je prošao tri nivoa izjašnjavanja i kontrole u lancu lokalne uprave tog grada, i dobio je „zeleno svjetlo“ odbornika u lokalnoj Skupštini, iako se cifre u njemu uopšte ne slažu.

SO Tivat, glasovima odbornika vladajuće koalicije DPS-SD-HGI, i bez rasprave jer su gotovo svi opozicioni odbornici već bili napustili maratonsko zasijedanje, usvojila je Plan i program rada sa finansijskim planom JU Sportska dvorana, koji je kandidodao izvršni direktor te JU, Dalibor Petković (SD). To je učinjeno uprkos tome što se očekivani prihodi navedeni u Finansijkom planu od ukupno 184.640 eura, za 10 hiljada eura razlikuju od stvarnih. Petković je naime, u sopstvene prihodne Sportske dvorane za ovu godinu, naveo da se od priprema i utaknica sportskih ekipa očekuje prihod od 15.000 eura, od rekreacije građana 12.000 eura, a od zakupa prostora 20.000 eura, i onda je sve to netačno sabrao kao ukupne sopstvene prihode od 57.000 eura, iako je zapravo zbir svih tih prihoda 47.000 eura.

Iako se ova kardinalna  greška u obračunu koja je rezultirala iskazivanjem skoro 20% većih sopstvenih prihoda Spotske dvorane od onih stvarnih, lako uočava, ovakav Petkovićev Finansijski plan „glatko“ je početkom decembra, prošao sjednicu Savjeta JU kojim predsjedava Dejan Krunić (DPS) koji nga je usvojio i poslao u dalju proceduru u Opštinu. „Defektan“ Finansijski plan potom opet bez problema, prolazi i sledeći „filter“ – Sekretarijat za sport, mlade i socijalna pitanja kojim rukovodi mr Darka Ognjanović, a onda i naredni nivo na kome bi greška, da se radilo iole ozbiljno, morala uočiti – skupštinske komisije koje razmatraju materijale kandidovane za plenum. I njih je međutim, Petkovićevo loše računanje prošlo bez primjedbi i reakcija i tako manjkav Finansjki plan sporstke dvorane došao je 21.decembra na plenum, gdje su ga bez rapsrave i brzim podizanjem ruko, usvojili odbornici vladajuće DPS-SD-HGI koalicije.

Iz Opštine Tivat ni nakon dvadeset dana nisu odgovorili na pitanja da objasne kako je moguće da se ovako nešto desi, i da li glatki prolazak netačno sabranih iznosa iz Finansijskog plana Sporetske dvorane za 2019. kroz sve nivoe kontrole i odlučivanja u lokalnoj upravi, dokazuje opštu neodgovornost i nesposobnost upravljačkih kadrova i odbornika vladajuće koalicije prema poslovanju jedne ustanove koja se dominantno finansira iz gradskog budžeta.

Administracija gradonačelnika dr Sniše Kusovca (DPS), odćutala je i pitanja kako je moguće da kroz sve „institucije sistema“ od Savjeta Ustanove, preko nadležnog Sekretarijata i skupštinskih komisja prođe Finansijski plan jedne opštinske javne ustanove koji predviđa za hiljadu eura veće rashode, od ukupno planiranih prihoda, bez ikakvog objašnjenja iz čega će se i kako pokriti ta razlika. Nije odgovoreno ni zašto se u Finansijskom planu Sportske dvorane za ovu godinu uvodi novi trošak od 6.100 eura na ime „komisija i savjeta“ kada takve stavke nije bilo u Finansijskom planu za prošlu godinu, te zašto ni o tome nema ni riječi obrazloženja u tekstualnom dijelu akta koji je Savjetu, Opštini i lokalnom parlamentu predložio ditektor Dalibor Petković, a oni mu to glatko usvojili zahvaljujući DPS-SD-HGI većini.

Izvor:S.L

Najčitanije