11 C
Kotor

Slušaj online radio

Kako je drvo Ginko biloba dospjelo u Herceg Novi

Borov otac Ivan, Đovanini kako su ga zvali, radio je u hercegnovskoj Pošti na prijemu paketa, iz jednog paketa koji je stigao iz Amerike  neposredno pred Drugi svjetski rat, ispala su tri mala zrna “nekog” sjemena…

Ginko u vrtu Klisura

U ulici Marka Cara – Herceg Novi, u dvorištu porodične kuće Bora Klisure raste jedno egzotično drvo – Ginko biloba. Vodi porijeklo sa Dalekog istoka, a njegova ljekovita vojstva poznata su i korištena još u staroj kineskoj medicini.

Ginko biloba, također poznat kao “viline vlasi” postoji preko 270 miliona godina i nosi status najstarije preživjele vrste drveća na Zemlji. Poznat i kao mandarinsko drvo,  a Čarls Darvin ga je nazvao “živim fosilom”, jer je predstavnik prve biljne vrste u obliku stabla. Ginko je jedini uspio da preživi četiri ledena doba, atomsku eksploziju u Hirošimi ,na kilometar od stabla, razne bolesti, napade štetočina, aerozagađenje, a kao endemska vrsta, u autentičnom divljem obliku, raste još uvijek  u planinama jugoistočne Kine.

Ginko je porijeklom iz Kine, ali je  u Evropu  donesen iz Japana. U Evropi je najstarije stablo, za koje postoje podaci,  zasađeno 1761. u Kew Gardensu u Engleskoj, a još i danas je u odličnoj kondiciji.

Vjeruje se da je stablo u vrtu Klisura,  prvo koje je posađeno u Boki, a najvjerovatnije i u Crnoj Gori.  Danas ga ima u svim krajevima naše zemlje. U Herceg Novi  ginko je došao pod spletom neobičnih okolnosti.

Ginko u vrtu Klisura

Borov otac Ivan, Đovanini kako su ga zvali, radio je u hercegnovskoj Pošti na prijemu paketa. Iz jednog paketa koji je stigao iz Amerike  neposredno pred Drugi svjetski rat, ispala su tri mala zrna “nekog” sjemena. Donio ih je kući, posadio u đardinu i nikla su dva stabla. Jedno je polomljeno, a ovo drugo još se “drži”. Razvilo se u visoko razgranato i lijepo drvo koje i danas uljepšava dvorište Klisura.

Ovaj ljekoviti gorostas mami i poglede prolaznika i mještana, posebno u jesen, kad jača bura i tokom jedne noći pokida zlatno žute listove koji se kao tepih prostru podno starog stabla.

Boro kaže da u vrtu koji zajedno “dijeli” sa još dva brata, jer svako od njih ima sopstvenu porodičnu kuću, uspijeva preko 150 vrsta raznog voća , ali i drugog zanimljivog bilja.

Ginko u vrtu Klisura

Ljekovita svojstva

Neka istraživanja pokazuju da ova drevna biljka djeluje na poboljšanju iskoristivosti kiseonika i tako poboljša va pamćenje, koncentraciju i druge mentalne sposobnosti.

Pripisuju mu se još mnoga ljekovita svojstva: da poboljšava vid, da ima antioksidativne sposobnosti, da pomaže   u liječenju Alzheimerove  i Parkinsonove bolesti, cerebralne ateroskleroze, gluhoće, demencije, depresije, Raynaudovog sindroma, i mnogih drugh.

Boro Klisura

Kuća u kojoj je stanovao francuski  general

Kuća u koju su Klisure uselile 1936 godine, najstarija je u hercegnovskom Starom gradu. Dio koji je kasnije nadograđen,  potiče iz turskog perioda. Mnogo stvari iz ove kuće, od starog koncertnog klavira, pa do zanimljivog namještaja i posuđa , podsjeća na prošla vremena. Zanimljivo je da su Klisure, dale najviše članova hercegnovske Gradske muzike koja je osnovana prije 131 godinu.  Ima još jedna zanimljivost vezana za ovu kuću. U njoj je stanovao poznati Napoleonov general August Mormon (1774- 1852) u vrijeme francuske okupacije Herceg Novog od 1807. do 1814. godine.

Evo jednog interesantnog razmišljanja koje je general zapisao u njegovim memoarima: “Ja smatram da je osnova svakog dobrog sistema upravljanja, pravda i odlučnost.”

Trebalo bi da je aktuelno i danas!

Izvor:S.Kosić

Najčitanije