30 C
Kotor

Slušaj online radio

Ruski hakeri emitirali vojnu paradu u Moskvi na ukrajinskoj i latvijskoj televiziji

Parada u Moskvi – Foto: Evgenia Novozhenina / Reuters

Ruski hakeri uspjeli su na nekoliko ukrajinskih i latvijskih televizijskih kanala prikazati godišnju vojnu paradu na moskovskom Crvenom trgu u povodu Dana pobjede, javlja u četvrtak dpa.

Vojnom paradom obilježena je 79. obljetnica pobjede Sovjetskog Saveza nad Trećim Reichom u Drugom svjetskom ratu.

U Ukrajini, na meti kibernetičkog napada našla se medijska grupacija Starlight Media i Inter, javna televizija, te kanali Dim i Apostrophe TV, potvrđeno je na internetskoj medijskoj stranici Detecor media.

U Latviji su ruski hakeri izveli uspješni napad na televizijskog i internetskog operatera Balticom, rekao je direktor medijskog regulatornog tijela Ivars Abolins.

Ukrajina je tijekom rata zabranila emitiranje ruskih programa. Smetnje na ukrajinskim TV kanalima su počele na samom početku vojne parade u Moskvi koja slavi pobjedu Sovjeta nad Hitlerovom Njemačkom. Predsjednik Vladimir Putin koristi obilježavanje te obljetnice kako bi rat u Ukrajini predstavio kao nastavak borbe protiv nacizma.

Kijev je pokrenuo istragu o današnjem ruskom kibernetičkom napadu. Latvija je također pokrenula istragu nakon što su ruski hakeri napali stranog partnera koji je odgovoran za medijski sadržaj kojeg Balticom emitira.

Crveni trg preplavilo je u četvrtak rusko naoružanje i posebne vojne postrojbe, dok u Ukrajini bjesni rat. Trgom je prošlo 9000 vojnika i 70 vrsta teškog naoružanja.

Sovjetski Savez izgubio je 27 milijuna ljudi u Drugom svjetskom ratu, od čega mnogo njih u Ukrajini, da bi na kraju potisnuo nacističke snage natrag do Berlina, gdje je Hitler počinio samoubojstvo. Crveni sovjetski stijeg pobjede podignut je nad Reichstagom 1945. godine.

Bezuvjetna kapitulacija nacističke Njemačke stupila je na snagu u 23:01 sati 8. svibnja 1945. godine i u Francuskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u se obilježava kao “Dan pobjede u Europi”.

Tada je u Moskvi već bio 9. svibnja, koji je potom u Sovjetskom Savezu postao “Dan pobjede” u tzv. Velikom domovinskom ratu 1941.-45.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije