15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Kako sačuvati Plavu špilju kao prirodnu znamenitost Crne Gore i posjete učiniti što privlačnijim –  ANKETA

Plava špilja jedan je od najljepših prirodnih fenomena u Crnoj Gori. Nalazi se na poluostrvu Luštica, prema otvorenom moru i teritorijalno pripada Herceg Novom. Smještena je između uvale Zlatna luka i Rta Mokra gora.

Najveća u nizu pećina na poluostrvu Luštica, svojom čudesnom ljepotom razlikuje se od svih ostalih pećina u ovom dijelu Jadrana.

Ime je dobila zbog kristalno plave boje mora koja nastaje refleksijom sunčevih zraka pa se dobija utisak kao da voda svijetli iz dubine njene unutrašnjosti. To pruža poseban ugođaj kupačima i posjetiocima.

Ova prirodna znamenitost, već godinama predstavlja pravu atrakcija za brojne turiste koji je posjećuju, najviše tokom ljeta.

Špilja ima dva otvora – manji sa juga i veći otvor sa zapada. Dubina mora je oko pet metara i idealno je mjesto za ronioce, ali i za one koji žele samo kupanje u malo drugačijim uslovima.

S obzirom da je ova špilja predstavlja jednu od najatraktivnijih prirodnih fenomena na crnogorskom primorju, gužve u njoj i ispred nje tokom ljeta su izuzetno velike. Posjeta Plavoj špilji postala je atraktivna turistička ponuda, ali i unosan biznis. Brojni turisti stižu turističko-izletničkim brodicama iz Herceg Novog, a svakodnevni posjetioci su i turisti iz cijelog svijeta koji kruzerima stižu u Kotor. Do nje se može doći organizovanim turama koje traju oko tri sata ili brzim gliserima.

Plava špilja – foto Boka News

Špilju svakog ljeta želi da posjeti sve više turista, pa se desi da u špicu turističke sezone, u julu i avgustu, zbog prevelikih gužvi i neorganizovanosti, posjetioci moraju da čekaju na jedinstveni doživljaj kupanja u špilji. Turistički brodovi dovedu po pedest i više turista, koji kada uđu u špilju iskoriste priliku da se okupaju. Vrijeme zadržavanja plovila u špilji nije ograničeno, tako da drugi posjetioci koji su pristigli moraju čekati kako bi se oslobodio prostor. Tada nastaju svađe i problemi između voditelja brodica,  svi se žele ponovo vratiti, napraviti što više tura u toku dana, ili se, u međuvremenu, podigne maestral pa je teško po jakom vjetru ući u pećinu.

Špilja tako postane puna kupača, plovila, izduvnih gasova…

Ovaj problem iz godine u godinu sve više eskalira i umjesto turističke atrakcije, postaje primjer loše organizacije i čuvanja prirodnih resursa.

Plava špilja – Foto IBM

Podsjetimo, odbornici SO Herceg Novi su još 2018. godine usvojili odluku da se do atraktivnog lokaliteta Plava špilja na Luštici, izgradi lokalni put u cilju bolje valorizacije tog mjesta!

Pojedini odbornici su tada upozoravali na štetnost Odluke o izgradnji pristupnog puta do Plave špilje jer infrastruktura u netaknutom prirodnom predjelu može dovesti do zagađenja, od vizuelnog do ekološkog…

“Infrastruktura će usloviti izgradnju ugostiteljskih objekata, ali i omogućiti ljudima da motornim vozilima dođu do te lokacije”, upozorio je tada odbornik Mladen Ivanović (Izbor).

Sekretarka za prostorno planiranje i izgradnju Opštine Herceg Novi, Marina Sekulić, tada je pojasnila da izgradnja infrastrukture, ako se uradi po planu, može samo valorizovati određenu lokaciju, a mogućnost zagađenja biće preduprijeđena detaljima u tehničkoj dokumentaciji. Odluka je usvojena, ali do danas nije ništa urađeno.

ANKETA:

*Ovaj tekst nastao je u okviru programa Media for All koji finansira Vlada Velike Britanije. Prikupljeni sadržaj i izneseni stavovi predstavljaju izričitu odgovornost autora

Najčitanije