12 C
Kotor

Slušaj online radio

Kamelije najavljuju proljeće u Kotorskom zalivu

Da se zimi bliži kraj i da je proljeće “na pragu” potvrđuju i rascvijetali bokori kamelija koje ovih dana krase unutrašnja dvorišta priobalnih kuća u Stolivu, na Prčanju, ali i duž obale cijele Boke Kotorske. Svojim prisustvom dokazuju  ljepotu gesta starih pomoraca koji su prve reznice ovog egzotičnog cvijeta donijeli sa putovanja iz dalekog Japana. Svojom ljepotom kamelija ističe da ni udaljeni, Daleki Istok nije više tako daleko, svoj “drugi dom” našla je i ovdje, u Boki, jer kultura, agrokultura, hortikultura, ljudska sloboda, težnja za inovacijama, kao i ljubav za cvijećem nemaju granica.

Vlažna stolivska klima, sjenoviti položaj podno poluostrva Vrmac očigledno pogoduju uzgoju ovog dekorativnog grma, za čiju sadnju žene iz starosjedelačkih domaćinstava već imaju svoj “recept”. Iako je delikatna da se primi, zna se da kamelija “voli” kiselo zemljište, kakvo je ono ispod kostanja ili lovora, a kojim obiluju šume brda Vrmac. Tako se lijepo uklopila u kulturno-istorijsko nasleđe Boke, da sada čini neraskidiv dio ambijentalne cjeline Donjeg i Gornjeg Stoliva.

Kamelija – foto Boka News

I entuzijasti iz nevladinog udruženja za njegovanje prirodnih znamenitosti i kulturne tradicije – Kamelija – Stoliv pripremaju još jedno izdanje “Fešte kamelija”, koje najavljuju početkom aprila, nakon Uskrsa koji pada na dan 31. marta. Stolivski domaćini i domaćice, sada već u nekoliko generacija, već pripremaju tradicionalne delicije po recepturi svojih baka i djedova, kako bi spremni dočekali goste za predstojeću feštu.

/M.D.P./

Najčitanije