34.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Kameni akord Risna

Piše: doc.dr Pavle Popović

Ulica Gabela – otkrovenje risanskog nebaDanas nas na risanski kameni akord, podsjeća zid podignut između (1890-1895.g.) koji se nalazi  preko puta najljepše i arhitektonski najveličanstvenije palate Ivelić u ulici Gabeli.

Austrisku valadavinu teško je podnosio Petar (Andrijin) Bjeladinović, i kao jedan jedan od učesnika ustanka u već poodmakloj životnoj dobi, željno je očekivao početak ustanka.

Sve je teklo mirno, život se stabilizovao do jednog dana  kada se u kući nasuprot Petrovog doma, ne useliše austriski oružani organi čiji je zadatak bio da suzbijaju krijumčarenje proizvoda nad kojima je država imala monopol.

Bili su to mahom mladi momci a u Petra tek stasale četiri djevojke (Danica, Draga, Bosiljka i Branka). Momci su stalno gledali u Andrijine prozore …Nastaje ljubav.

Jednog dana sad već davne (1890.)g. Petar odluči zakloniti svoje kćerke od mrskih pogleda, prekinuvši ljubav koju je samo nazirao,  ljubav bez njegovog blagoslova i prezrenu od Rišnjana.

Dovukao je kamenje, unajmio je klesare  i naredio da ispred njegovih prozora  u uličici širokoj jedva malo više od metra podignu zid dugačak dvadeset metara, visok osam, a širok pola metra.

Austriske vlasti donose zabranu gradnje zida, a Petar uporan u svojim molbama  nakon pet godina završava zid.

Petar odlazi u Božje naručje (1900.)g. noseći u kosmičke visine zadovoljstvo  zvijezdanim svodovima, zbirana na bivstvovanju na  rubu beznađa zida iz ulice Gabela”.

 Kameni akord Risna

Zadušno jutro suza…

saglasje trepeta tajne…

U bunilu zvučnom i nasluti

u stijni na zidu

puzim ka dušmaninu želje.

U dva neba

slobodan od zemnog

među dvojnicima

tražim početak

bespočetnog…

I viđu čamnika,

nasmijan i zagrljen

sebe zakopava

rušeći se

od krika do krika.

Okoštao u navici

hitam zloumniku

lažnog imena

tražeći u ljutom pobjegu

samoniklog utuljenika,

koji užiže

pokajnicu svijeću.

Na zid grobnik ležim,

uz tonove muzike nebeske,

demon slika blistavu utjehu

Na trepavici obrisi Risna,

umjesto Tebe rišnjanko moja

odjek  zavjeta umirućeg zvuka

drugog svijeta privoljenja.

/Doc. dr Pavle Popović/

Najčitanije