13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Kanton Sarajevo bilježi nove rekorde dolazaka i noćenja turista tokom novogodišnjih praznika

Sarajevo

Kanton Sarajevo bilježi nove statističke rekorde dolazaka i noćenja turista tokom novogodišnjih praznika, objavila je Turistička zajednica Kantona Sarajevo, javlja Anadolu.

U periodu od 29. decembra 2023. godine do 2. januara 2024. godine Kanton Sarajevo je posjetilo 13.529 turista što je u odnosu na prošlu godinu (kada ih je zabilježeno 11.264) više za 20,1 posto, a u odnosu na 2019., kada ih je zabilježneo 6.299, više za 114,7 posto.

Statistika noćenja turista u Kantonu Sarajevo za isti period, dakle pet noći tokom novogodišnjeg praznika, pokazuje da je ove godine ostvareno 31.540 noćenja što je u odnosu na prošlu godinu (kada ih je zabilježeno 21.971) više za 43,5 posto, a u odnosu na 2019. godinu (kada je zabilježno 14.256 noćenja) više za 121,2 posto, navodi se u izvještaju Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

U Kantonu Sarajevo je tokom novogodišnjih praznika najviše turista bilo iz Bosne i Hercegovine te zemalja okruženja – Hrvatska, Srbija, Slovenija, Crna Gora, Njemačka, Austrija, Makedonija, te Turkiye, Švicarska i Švedska.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo na čelu sa predsjednikom Harisom Fazlagićem zahvaljuje svim turistima i građanima koji su Novu godinu dočekali u Sarajevu.

“Posebnu zahvalnost upućujemo i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo koji su i ove godine dobro proveli sigurnosne mjere, tako da i pored velikih okupljanja i na otvorenom i u zatvorenim prostorima nisu zabilježeni prekršaji, te smo još jednom pokazali da je glavni grad Bosne i Hercegovine sigurna turistička destinacija. Izuzetno nas raduje i činjenica brze i dobre organizacije čišćenja glavnih sarajevskih ulica odmah nakon završetka novogodišnjeg dočeka, budući da su slike čistog i lijepog Sarajeva naš turistički imperativ tokom cijele godine”, naveli su iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Najčitanije