21 C
Kotor

Slušaj online radio

Teški zimski uslovi u blizini Estonije uzrokovali nasukavanje dva teretna broda

Ro-ro-trajekt- Foto: Marine Traffic

Dva broda za opšte terete ostala su nasukana tokom noći dok je područje oko Estonije između Riškog zaljeva, Finskog zaljeva i Baltika, doživjelo teške zimske uvjete. Lokalni dužnosnici rekli su da u proteklih nekoliko godina nije bilo većih problema s ledom, ali jaki vjetrovi u kombinaciji s plutajućim ledom, preko noći su uzrokovali imobilizaciju dva mala teretna broda, piše The Maritime Executive.

Jedno plovilo, brod Bugoe od 5.500 DWT, koji plovi pod portugalskom zastavom, ostao je zarobljen čekajući da se vremenski uvjeti poprave. Drugo plovilo, brod Friendland od 4.700 DWT, koji plovi pod latvijskom zastavom, spasio je lokalni trajekt i nastavio je svoje putovanje preko Baltika do Finske.

Pomorske službe Estonije objavile su izvješća o teškim zimskim uvjetima u regiji koje je pogoršala oluja s jakim vjetrovima.

Estonska brodarska tvrtka Praamid, koja upravlja trajektima TS Laevad koji voze između estonskog kopna i niza zapadnih otoka na sjevernom kraju Riškog zaljeva, izvijestila je da je u srijedu ujutro primila poziv za pomoć od latvijskog teretnog broda koji je rekao da je zaglavio u ledenim tokovima.

Tijekom noći puhali su jaki vjetrovi oko 30 mph koji su uzrokovali da plutajući led blokira plovni put, zbog čega je brod bio prisiljen stati. Unatoč trupu najviše klase, Friendland je izvijestio da je zarobljen u moru Vainameri na svom putu do Baltika.

Trajekt Toll uspio je stići do nasukanog teretnog broda pokušavajući očistiti plovni put. Ro-ro trajekt nosivosti 5.000 bruto tona Estonija koristi za pomoć pri probijanju leda u regiji kada je to potrebno. Uspio je otvoriti kanal i otpratiti Friendland natrag na jug, gdje je brod mogao nastaviti svoje putovanje prema Finskoj, navodi The Maritime Executive.

Bugoe, međutim, nije bio te sreće. Plovilo je bilo južno od Muhua u sjevernom dijelu Riškog zaljeva kada je izvijestilo da je skrenulo s kursa zbog jakog vjetra i leda. Brod se nasukao u plitkim vodama. Lokalni tegljač i peljarski brod pokušali su pomoći teretnom brodu, ali su izvijestili da nisu mogli dovršiti spašavanje zbog trenutnih vremenskih uvjeta.

Brod je ostao zaglavljen. Nada ostaje da će vjetrovi promijeniti smjer i stišati se do petka, dopuštajući da se više vode vrati u kanal kako bi brod mogao nastaviti s plovidbom.

Najčitanije