13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

“Kapetani i jedrenjaci Herceg Novog” predstavljeni u Kotoru

„Kapetani i jedrenjaci Herceg Novog“ naziv je knjige autora Petra Palavršića koja je predstavljena u petak u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru.

O knjizi su govorili direktor Pomorskog muzeja Andro Radulović i bibliotekar Slavko Dabinović.

“Svojom knjigom autor Petar Palavršić, dugogodišnji kustos pomorsko tehničke zbirke u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru, enciklopedijski je obradio glavne istorijske događaje i ličnosti koje su uticale na razvoj pomorstva u periodu 18 i 19 vijeka. Ova knjiga u kojoj se  Pomorski muzej pojavljuje kao izdavač predstavlja esenciju onoga čemu teži naš Muzej i predstavlja osnov njegovog postojanja i djelovanja…” – kazao je direktor Radulović.

Predstavljajući knjigu, bibliotekar Slavko Dabinović je kazao da ona predstavlja autorovo životno djelo, koji je bio pomorac, kasnije kustos, te predstavlja izuzetan doprinos do sada nepotpuno proučenoj, nepoznatoj pomorskoj istorijografiji hercegnovskog kraja.

„Kapetani i jedrenjaci Herceg Novog“ je spomen-knjiga posvećena pomorcima i jedrenjacima novske opštine, a namijenjena novim generacijama koje žele da upoznaju prošlost svoga kraja i da iz nje uče.

Ovo djelo obrađuje period od 1720. do 1900. godine, tačnije glavne istorijske događaje i ličnosti koji su uticali na razvoj pomorstva našeg kraja. Nastalo je zahvaljujući sačuvanim dokumentima, većinom u arhivskim, ali i privatnim zbirkama. Sadržaj je obogaćen sa oko 170 fotografija kapetana, jedrenjaka, lučkih gradova i pomorskih karata mora kojima su plovili novski pomorci.

Kapetani i jedrenjaci Herceg Novog

“Kada sam krenuo da radim ovu knjigu zarekao sam se da ću spomenuti svakog kapetana koji se rodio na današnjoj teritoriji Opštine Herceg Novi, tako da sam došao do spiska od 446 kapetana duge plovidbe. Osim kapetana obradio sam brodove na kojima su plovili i što su prevozili u to vrijeme, što se jelo na brodu, kako se živjelo…” – kazao je autor Petar Palavršić.

On je istakao da „Kapetani i jedrenjaci Herceg Novog“ je spomen knjiga, udžbenik, kroz koju bi saznali, naučili neke osnovne stvari kako nebi sutra u raznim člancima čitali ono što se nije desilo…

U muzičkom dijelu programa nastupila je gitaristkinja Danijela Krstović.

Najčitanije