13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

„Kapetani i jedrenjaci Herceg Novog“

Kapetani i jedrenjaci Herceg-Novog

Knjiga „Kapetani i jedrenjaci Herceg Novog“ autora Petra Palavršića predstavljena je u četvrtak u bašti Gradskog muzeja Mirko Komnenović, u organizaciji Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi.

O knjizi su govorili prof. dr Drago Šerović, dr Goran Komar i autor Petar Palavršić.

„Kapetani i jedrenjaci Herceg Novog“ je spomen-knjiga posvećena pomorcima i jedrenjacima novske opštine, a namijenjena novim generacijama koje žele da upoznaju prošlost svoga kraja i da iz nje uče.

Ovo djelo obrađuje period od 1720. do 1900. godine, tačnije glavne istorijske događaje i ličnosti koji su uticali na razvoj pomorstva našeg kraja. Nastalo je zahvaljujući sačuvanim dokumentima, većinom u arhivskim, ali i privatnim zbirkama. Sadržaj je obogaćen sa oko 170 fotografija kapetana, jedrenjaka, lučkih gradova i pomorskih karata mora kojima su plovili novski pomorci.

Petar Palavršić

„Mišljenja sam da knjiga, nastala kao rezultat dugotrajnog istraživanja istorijskih dokumenata iz oblasti pomorstva 18. i 19. vijeka našeg kraja, koja je autor radio pedantno, stručno i sa puno ljubavi, predstavlja pravo bogatstvo za istoriju hercegnovskog kraja i veoma značajan materijal za razna izučavanja i istraživanja“, rekao je o ovom djelu prof. dr Drago Šerović.

Kapetani i jedrenjaci Herceg-Novog

„Kapetani i jedrenjaci Herceg Novog“ izuzetno je vrijedno svjedočanstvo o pomorstvu današnje opštine Herceg Novi, navodi u svom mišljenju novinar Siniša Luković. On ističe da se radi o svojevrsnoj mini-enciklopediji pomorstva i zaključuje da je samo „iz pera iskusnog dugogodišnjeg kustosa pomorsko-tehničke zbirke Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru, mogla nastati ovako vrijedna i kompleksa knjiga, koja Herceg Novi sagledava onako kako ga je do sada malo ko sagledavao – sa mora.“

/foto www.jbbgalerija.me/

Najčitanije