10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Karike – Mali admiral Luka Kovačević iz Herceg Novog

Svečanom svetom misom u katedrali (bazilici) svetog Tripuna, večeras su proslavljene Karike, dan 13. januar kada su davne 809. godine u Kotor stigle moći svetog Tripuna, zaštitnika grada Kotora i Kotorske biskupije.

U prvoj knjizi biskupskog arhiva iz 1431. godine, navodi se stari običaj da svakog 13. januara u godini, svetu misu služi opat otoka Sv. Jurja sa kojeg je u IX. vijeku bio dopraćen brod s relikvijama sv. Tripuna, od Perasta do Kotora.

Ta tradicija očuvana je do danas. Misu je predvodio peraški župnik don Srećko Majić koji je propovijedao o životu svetog Tripuna, pronalazeći u njemu uzor za očuvanje vjere, nade, ljubavi prema Bogu …

U narodu je za ovaj događaj odomaćen naziv Karike koji potiče od talijanske riječi “incaricare”, što znači „zadužiti“. Bokeljska mornarica je toga dana od radosti što su moći svetog Tripuna stigle u Kotor, zaplesala kolo, a od XV. stoljeća na dan Karika bira se mali admiral koji će izreći Lode – pohvale sv. Tripunu, 27. januara. To su jedine pohvale svecu koje su do danas sačuvane na istočnoj obali Jadrana.

Mali admiral kojeg je za ovu godinu izabrala Bokeljska mornarica, je Luka Kovačević iz Herceg-Novog i kazivaće Lode 27. januara.

U arheološkim istraživanjima, krajem 1840. godine, u katedrali svetog Tripuna je pronađen  sarkofag s latinskim natpisom Andree Saracenisa, Kotoranina i njegove žene Marije, koji je otkupio moći svetog Tripuna od mletačkih trgovaca i njemu u čast, u Kotoru sagradio prvu crkvu početkom IX. vijeka.

Temelji te crkve otkriveni su u arheološkim istraživanjima poslije katastrofalnog potresa 1979. godine. Osim toga, sačuvan je i dio parapetne ploče iz IX. stoljeća koja je izložena u katedrali i u latinskom natpisu pominje biskupa Ivana, a kao datum, mjesec i godinu navodi 13. I 809., čime faktički potvrđuje vrijeme prijenosa moći zaštitnika grada Kotora i Kotorske biskupije, svetog Tripuna.

Svečanoj misi, osim vjernika katolika i pravoslavaca, prisustvovali su: Ilija Radović, viceadmiral Bokeljske mornarice, Saša Dender, predsjednik UO Bokeljske mornarice, kao i mornari Bokeljske mornarice.

U današnje vrijeme rasprave o tome kome pripada Bokeljska mornarica, profesionalni Hrvati brojnih udruženja u Boki Kotorskoj, izgleda da su na ovaj datum zaboravili.

Mali admiral Luka Kovačević

Na svečanoj sjednici Admiralata i Upravnog odbora koja je održana danas u Kotoru,  odlučeno je da se za Malog admirala za 2018. godinu, imenuje dječak Luka Kovačević iz Herceg Novog koji ima osam godina i odličan je učenik Osnovne škole ,,Dašo Pavičić“.

Osobito je vezan za Boku i more, posebno za Kotor. Aktivno se bavi plivanjem od treće godine i već je dobijao priznanja. Od proljeća ove godine preći će u vaterpolo junior tim ,Jadran“ iz Herceg Novog.

Takođe, pohađa prvi razred Muzičke škole u Herceg Novom i svira gitaru.

Ljubav prema Boki Kotorskoj roditelji su mu usadili od rođenja, te će sa istom idejom nastaviti i u budućem odrastanju jer u njoj prepoznaju kvalitet odgoja svoje djece.

Lukina želja je da postane pomorski  kapetan i nastavi  porodičnu tradiciju koja mu je dovoljna motivacija da uči i nauči sve o moru i pomorstvu.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije