15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Na Orjenu vježba spasavanja u slučaju zemljotresa

Foto – Vježba spasavanja

Na planini Orjen od 12. do 15. januara 2018. godine, na teritoriji opštine Herceg Novi održava se vježba simulacije prirodne katastrofe – zemljotresa.

Pored Službe zaštite i spasavanja Herceg Novi, učestvuju Služba zaštite i spasavanja  Kotor, kao i vatrogasne jedinice iz tri hrvatska grada: Opatije, Rijeke i Dubrovnika. Vježbu pohađa dvadesetak pripadnika jedinica za potragu u zemljotresima i sedam potražnih pasa.

Radi se o prvoj vježbi ovog tipa u Crnoj Gori, a strateški partner i pokrovitelj vježbe je Opština Herceg Novi, koja je preko lokalne Službe zaštite i spašavanja i organizator vježbe.

Naime, kako se Herceg Novi grad nalazi na trusnom području, namjera Opštine je da proširi saradnju sa gradovima u okruženju, kako bi razmjenjivali iskustva, unaprijedili sistem zaštite i u slučaju vanrednih okolnosti i katastrofa mogli računati jedni na druge.

Foto – Vježba spasavanja, ilustracija

Praktično-pokazna vježba sastoji se od nekoliko segmenata: pružanje prve pomoći, spašavanje sa visina i dubina, potraga sa potražnim psima obučenim za potrage u ruševinama i na otvorenom prostoru.

Stručni nadzor vježbe obavljaju instruktori iz Hrvatske i Slovenije, koji su zaduženi i da poslednjeg dana vježbe izvrše provjeru stečenog znanja polaznika i na osnovu toga dodijele adekvatne sertifikate.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije