14.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Katastrofalne poplave u Njemačkoj ubile 59 ljudi, evakuacije u Belgiji i Nizozemskoj

Poplave / foto EPA

Najmanje 59 osoba je poginulo a deseci se smatraju nestalima u katastrofalnim poplavama na zapadu Njemačke, objavile su vlasti u četvrtak, dok traju evakuacije pogođenih gradova u Belgiji i Nizozemskoj.

Iz središta Maastrichtu u Nizozemskoj evakuirano je 10.000  građana kojima prijeti izlijevanje rijeke Maas. Slična je situacija u Roermondu koji se nalazi na njemačko-nizozemskoj granici.

Rijekama u Nizozemskoj je porastao vodostaj zbog obilnog priliva iz rijeka u brdskim dijelovima Njemačke i Belgije.

Ranije su na evakuaciju pozvale gradske vlasti Liegea u Belgiji u kojoj je poginulo šestero ljudi.

Broj žrtava na sjeveru njemačke savezne pokrajine Porajnje-Falačka popeo se na 28 a u susjednoj Sjevernoj Rajni-Vestfaliji na 31 čime je ukupan broj poginulih u Njemačkoj porastao na 59, izvijestile su pokrajinske vlasti.

U oblasti Eifel na sjeveru Porajnja-Falačke još uvijek se traga za 50 do 70 osoba koje su nestale prilikom urušavanja šest zgrada.

Oko 100 kuća u okrugu Ahrweiler, koje je najteže pogođeno izlijevanjem rijeke Ahr, smatra se trajno neupotrebljivima.

Oko 4500 stanovnika blizu brane Steinbach u Sjevernoj Rajni–Vestfaliji je evakuirano nakon što su vještaci ustvrdili da je brana zbog velikog pritiska vode nestabilna.

U Ruhrskoj oblasti s više od pet milijuna stanovnika građanima je preporučeno da prokuhavaju vodu jer je došlo do onečišćenja.

Voda rijeke Mosel (Moselle) poplavila je i dijelove antičkog središta grada Triera blizu granice s Luksemburgom. Ondje su evakuirane bolnica i starački dom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se nalazi u posjetu Washingtonu rekla je da je šokirana prirodnom katastrofom i izrazila sućut obiteljima žrtava.

Pogođenim krajevima obećala je “brzu i nebirokratsku” pomoć vlade. “Možete biti sigurni da će sve razine države učiniti sve da spase životi, ukloni opasnost i ublaže patnje”, rekla je Merkel. Brzu pomoć je obećao i vicekancelar i ministar financija Olaf Scholz.

Nekoliko političara, među kojima i kancelarski kandidat Unije CDU/CSU Armin Laschet i ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer su poplave izravno povezali s klimatskim promjenama i najavili odlučniju borbu za zaštitu klime.

Seehofer je rekao kako se Njemačka mora pripremiti na povećani broj takvih katastrofa u bliskoj budućnosti.

Pomoć poplavom pogođenim područjima u Njemačkoj i u zemljama Beneluksa ponudili su predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i britanski premijer Boris Johnson.

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije