13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Katić demantuje da će na otvaranju kuće Iva Andrića govoriti Mihael Martens

Stevan Katić

U okviru ovogodišnjeg Praznika mimoze planirano je otvaranje rekonstruisane kuće Iva Andrića i niz programa koji će uveličati taj događaj.

Na konferenciji za novinare Direkcije postavljeno je pitanje da li je tačna informacija da je na okrugli sto „Andrić-biografija, diplomatija, književnost“, koji je planiran 10. marta, između ostalih pozvan i njemački književnik i novinar Mihael Martens, koji u knjizi o Andriću donosi negativne i skandalozne ocjene o nobelovcu, predsjednik Opštine Stevan Katić je kazao da zvaničan program okruglog stola nije definisan.

– Mislim da je više bilo spinovanje javnosti ili neka greška koja se potkrala, što su nažalost zloupotrebili neki Novljani. Mi zvanično nikome nismo uputili poziv niti je bio dogovoren konačan program okruglog stola. Nekima je značajnije da zadovolje svoj ego, ne brine ih što će napraviti štetu gradu – kazao je Katić.

Za direktoricu JUK Herceg Fest Gordanu Porobić Krcunović je ideja o organizovanju okruglog stola postala predmet brutalne politizacije, najprimitivnijeg nivoa.

– Zadatak kulture je da ostane izvan politizicaije i funkcija kulture je da pruži otpor primitivizmu i provincijalizmu – kazala je Porobić Krcunović.

U medijima se pojavila informacija da će Martens biti učesnik na okruglom stolu, što je izazvalo burne reakcije.

/Ž.K/

Izvor:Pobjeda

Najčitanije