23.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Crna Gora ponovo pregovara o koncesiji aerodroma

Aerodrom Tivat – foto Boka News

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je u četvrtak izjavio da nastavljaju pregovore oko koncesije aerodroma Podgorice i Tivta. Jedan od osnovnih predizbornih aduta nove vlasti je bio da neće nastaviti pregovore oko koncesije, no očito se vlast sada predomislila.

Sada dati aerodrome u koncesiju je totalni nonsens. Em će posljedice koronakrize biti još neko ozbiljno vrijeme, bar još 2 godine, u kojem vremenu se ne smije ovako važne strateške objekte dati u koncesiju i prepustiti se milosti i nemilosti stranaca. Nije li primjer Ljubljane i Zagreba i katastrofalnog ponašanja vlasnik/koncesionara u Covidu-19 evidentan. Zagreb je enormno zaostao za regijom, preskočila ga je čak i Tirana, te Priština i to za ozbiljno. Ljubljana ima tek jedan let u četiri dana, tri dana nema letove.

Drugi argument je još bitniji. Sada će vlast za koncesiju dobiti bitno manje nego je mogla dobiti 2019, ili bi mogla dobiti 2023. Krajnje je neracionalno sada ulaziti u pregovore za koncesiju, za to treba pričekati dovršetak koronakrize.

Ovo je još jedan primjer lošeg postupanja nove crnogorske vlasti koja se ponaša ishitreno i neracionalno. Prekid operacija Montenegro Airlinesa je bio krajnje neracionalan potez, a kompaniju je trebalo držati na životu do osnivanja nove kompanije, te tada na nju prebaciti sve slotove, code-shrare ugovore, lizing ugovore, rednike i druga prava. Ovako je Podgorica pala na prosječno 3 leta dnevno, neke dane ima tek 2 leta sa prvim letom iza 15 sati. Crna Gora je izgubila 50% letova, tj. bar 25 tjednih letova. Pregovaranje o koncesiji prije 2023. na istoj je razini političkog i poslovnog diletantizma.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

Najčitanije